24 Şubat 2013 Pazar

Klavyesiz, dokunmatiksiz havada yazma deneyimi: AirWriting

airwriting

Alman bilgisayar mühendisleri, telefon kullanıcılarının tuşlara ya da ekrana dokunmadan havada yazı yazmalarını sağlayacak bir eldiven geliştirdiler.

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT) tarafından geliştirilen eldiven, el hareketlerini kaydedip ilintili sinyalleri bilgisayar yardımı ile harflere ve kelimeler dönüştürüyor. Çalışma, Google’dan 81 bin dolar destek aldı.

Akıllı telefonların hala ufak ekranlarda sanal klavyelerle çalıştığını, fakat el hareketleri ile mobil cihazlarda yeni giriş sistemleri oluşturulabileceğini vurgulayan doktora öğrencisi Christoph Amma, Airwriting ile harfleri havaya yazarak daha kolay ve çabuk bir etkileşim yaratılabileceğini söyledi.

Sistem şöyle çalışıyor: İnce eldivenin üzerine yerleştirilmiş eğim ve hız sensörleri, el hareketinden yakaladıkları veriyi kablosuz olarak bilgisayara aktarıyor. Bilgisayar geri planda yerleşik program aracılığı ile öncelikle kullanıcının gerçekten bir yazı yazmakta olup olmadığını tespit ediyor. Araştırmalar, yazı yazma hareketlerinin diğerlerinden kolayca ayrılabildiğini belirtiyorlar. Bilgisyayar hareket verilerini kaydederek harfleri çözümlüyor. Alfabenin her harfi için bir statik sinyal modeli kaydediliyor ve sistem kullanıcının yazma alışkanlıklarını, el yazısını zamanla anlayarak hızlanıyor. Sistemin halihazırda 8000 kelimelik bir dağarcığı var ve hata payı yalnızca %11. Kullanıcıya adapte olduğunda bu oran %3 daha düşüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder