27 Şubat 2013 Çarşamba

Wikipedia Zero Nedir?

Sanal kütüphane ve bilgi bankası konumundaki rakipsiz online ansiklopedi Wikipedia gelişmekte olan ülkelere yönelik Wikimedia Vakfı tarafından oluşturulan "Wikipedia Zero" projesi kapsamında başlatılan ve halihazırda bazı ülkelerde kullanımaya başlanan bir sosyal sorumluluk projesi aslında.



Wikipedia Zero



Mobil Operatörler ile yapılacak anlaşma sayesinde Wikipedia'nın çok daha hafif ve daha

25 Şubat 2013 Pazartesi

24 Şubat 2013 Pazar

Startup Weekend bu kez İzmir’de girişim fikirlerini harekete geçirecek

startup weekend izmirArtık ülkemizde de aşina olduğumuz girişimcilik yarışması Startup Weekend, İstanbul ve Ankara’dan sonra bu kez İzmirli girişimcilerle buluşuyor.

Girişimcilerin iş fikirlerini 54 saat süren bir maratonla şirket kurma aşamasına getirmesini sağlayan Startup Weekend İzmir, İzmir Ekonomi Üniversitesi bünyesinde Embriyonix‘in ev sahipliğiyle Ege bölgesinde ilk kez düzenlen SW yarışması olacak.

Bir kez daha hatırlatmak gerekirse; Startup Weekend yarışmasına katılan yarışmacılar 1 Mart Cuma günü fikirlerini jüri ve mentorlar ile paylaşacaklar. Daha sonra sunulan fikirler içinden en iyilerini seçip takımlarını kuracaklar. Takım kurulumunun ardından üretim sürecine geçilecek ve ekipler 3 Mart Pazar günü akşamına kadar ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışacak.

Eğer SW İzmir’de fikrimi en iyi şekilde geliştirir ve finalde en iyi sunumu yaparım diyorsanız hemen harekete geçebilirsiniz. Başvurular için 1 hafta sürenin kaldığı yarışmadan umarız SW İstanbul ve SW Ankara’dan daha iyi projeler çıkar.

Son bir hatırlatma daha yapalım. Startup Weekend kar amacı gütmeyen bir program ve fikir sahiplerinin harekete geçmesini yatırımcıların karşısına çıkmasını hedefliyor. Bir süre önce kurulan ve Türkiye’ye de adım atan Startup Labs ise SW’nin girişimcileri desteklemek için kurduğu bir fon olarak sektördeki yerini almıştı.

İnternetten yapılan kartlı işlemler Ocak ayında rekor kırdı

e-ticaret-2012-ekim-bkm 2023 yılında Türkiye’de internetten yapılan kartlı ödemelerin 316 milyar TL‘ye ulaşması hedeflenirken, 2013 yılının ilk ayında rekor geldi. Ocak ayında Türkiye’deki internetten yapılan ödemelerin hem işlem tutarı hem de işlem adedi gelmiş geçmiş en yüksek seviyesine ulaştı.

Bankalararası Kart Merkezi‘nden açıklanan verilere göre 2013 yılı Ocak ayında Türkiye’deki internetten yapılan kartlı ödemelerin işlem tutarı 3.3 milyar TL‘ye ulaştı. Bu rakam ile beraber internetten yapılan kartlı ödemelerin işlem tutarı, tüm dönemlerin en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

2012 yılı Aralık ayında 2.8 milyar TL‘ye ulaşan internetten yapılan kartlı ödemelerin işlem tutarı, geçen sene Ocak ayında 2.6 milyar TL civarındaydı. 2013 yılı Ocak ayındaki elde edilen rakamlar, geçen sene aynı döneme göre yüzde 28 büyüme kaydederken, 2012 yılı Aralık ayına göre yüzde 19 yükseliş gösterdi.

2013-ocak-internetten-yapilan-kartli-odemeler-islem-tutari

Söz konusu dönemde rekor gelen kalemlerden bir diğeriyse internetten yapılan kartlı ödemelerin işlem adedi oldu. Paylaşılan rakamlara göre 2013 yılı Ocak ayında 17.5 milyon adet işlem kartlarla internetten yapıldı. Bu rakam, geçen sene aynı dönemde 14.4 milyon adet iken, 2012 Aralık ayında 16.9 milyon adet civarındaydı.

Ocak 2013 yılında gerçekleşen işlem adedini geçen dönemlere kıyasladığımızda, geçen sene aynı aya göre yüzde 22, 2012 yılı Aralık ayına göreyse yüzde 4 büyüme gerçekleştiğini paylaşalım.

2013-ocak-internetten-yapilan-kartli-odemeler-islem-adedi

Açıklanan verilere göre 2013 yılı Ocak ayındaki işlem başına düşen tutar 192 TL olarak görülüyor. Bu rakamın 2012 yılı ortalamasının üzerinde olduğunu belirtelim. 2012 yılı ortalamasına göre işlem başına düşen tutar 174 TL olarak açıklanmıştı.

Webrazzi E-Ticaret’13′te konuşma yapan Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko, hedefin 2023 yılında internetten yapılan kartlı ödemelerin 316 milyar TL‘ye ulaşması olarak açıklamıştı. 2015 tahmini ise 62 milyar TL.

Öte yandan Soner Canko’nun paylaştıklarına göre 2012 yılında gerçekleşen 31 milyar TL‘lik internetten yapılan kartlı ödemeler için MO/TO yani ‘mail order‘ ve ‘telephone order‘ verileri bulunuyor. MO/TO’nun ayrıştırılarak elde edilen verilere göre 2012 yılındaki e-ticaret hacmi 10 milyar TL‘nin üzerinde. Bu verilere uçak biletlerinin dahil olduğunu paylaşalım.

Her ne kadar paylaşılan verilere MO/TO rakamları dahil olsa da e-ticaret verileri önemli bir paya sahip. Söz konusu rekorların e-ticaret sektörü içinde geçerli olduğunu düşünmek yanlış olmaz. Gelecek senelerdeki e-ticaret ve internetten yapılan kartlı ödemeler konusundaki hedeflere bakınca rekorların süreceğini düşünüyoruz.

PaytoGo ve Game Sultan’ın çoğunluk hisseleri satıldı [Duyum]

paytogo-gamesultan2011′de kurulan ve Türkiye’nin popüler mobil ödeme şirketlerinden olan PaytoGo‘nun çoğunluk hissesinin yurtdışı merkezli bir şirket tarafından satın alındığına dair duyumlar alıyoruz. Söz konusu satın almanın PaytoGo’nun oyun alanına odaklı e-pin satış portalı Game Sultan‘ı da kapsadığı aldığımız duyumlar arasında.

Satın alma ile ilgili henüz şirket tarafından onay alamadık ancak güvenilir kaynaklardan gelen bilginin kısa süre içinde doğrulanacağını tahmin ediyoruz.

Konuyla ilgili yeni bilgiler aldığımızda paylaşacağız ve haberi güncelleyeceğiz.

Finlandiyalı Jolla, China Fortune’un desteğini arkasına aldı

jolla china fortuneFinlandiya’nın yeni Nokia’sı olma potansiyeliyle yola çıkan Jolla, China Fortune Holding‘den yatırım aldı. Çinli şirket Jolla’nın Çin pazarında büyümesinde rol oynayacak.

Meego’yu yeniden yorumlayarak akılı telefon ekositemine yeni bir renk getiren Jolla, kendi topraklarında ilk operatörünü (DNA) bulmuştu. Daha önce Uzakdoğulu donanım üreticilerinin de dahil olduğu bir birliktelikle 200 milyon Euro‘luk bir kaynağı kullanacağı açıklanan Jolla, China Fortune ile hisselerinin yüzde 6.25′ini satmak üzere anlaştı.

Yatırım tutarı 5 katına çıkabilir

Jolla’dan hisse başı 67 Euro ödeyerek 2986 hisse alan China Fortune, anlaşmayı Avrupa birimi Express Fortune üzerinden yapmış ama aynı fiyat üzerinden 11.944 hisse alma opsiyonu daha bulunuyor. Bu da Çinli şirketin Jolla şirketine 1 milyon Euro’ya kadar yatırım yapabileceğini gösteriyor. Şu andaki yatırım tutarı 200 bin Euro.

Perakende ve lojistik gibi alanlarda çalışan China Fortune aynı zamanda Nokia’nın da iş ortaklarından biri olarak biliniyor. Şirket gelecek vaadeden mobil alandaki ilgisini Jolla yatırımı ile somutlaştırmaktan memnun görüyor. Jolla için ise dünyanın en büyük akıllı telefon pazarına kanat açma fırsatı getirmiş oluyor.

Bu yatırımla güç kazanan Jolla’nın Sailfish kod adlı işletim sisteminin başarılı olması durumunda ABD’nin baskın olduğu akıllı telefon pazarında Avrupa’nın eline yeni bir koz verebilir. Jolla’nın şu anda Finlandiya ve Hong Kong’da ofisleri bulunuyor.

Henüz görmemiş olanlar için aşağıdaki tanıtım videosunu bir kez daha paylaşalım.

Kişisel bütçenizi tutabileceğiniz minimalist bir mobil uygulama: BUDGT

budgtŞimdi size tanıtacağımız uygulama BUDGT, aylık bütçenizi kontrol etmenizi sağlayan şık bir iPhone uygulaması.

BUDGT sayesinde telefonunuz üzerinden aylık gelir ve gider dengenizi takip etmeniz, nereye ne kadar harcadığınızı gözlemleyebilmek mümkün.

Uygulama çok sade bir tasarımla oluşturulmuş. Aylık sabit gelirler kaynaklarınızı ve tutarlarını girdikten sonra, harcamalarınızı girebiliyor, günlük ve aylık bazda harcamalarınızı kontrol edebiliyorsunuz.

Minimalist bir uygulama olan BUDGT sayesinde harcama tutarlarınızı girerken, bir yandan bu harcamalarınızı hangi kategorilerde yaptığınızı giriyorsunuz. Uygulamada bazı hazır kategoriler var. Mesela harcamalarınızı yeme-içme, sağlık, kitap ya da benzer kategorilerde yaptığınızı girebiliyor, sonrasında bu aylık gelirinizin ne kadarlık kısmını bu giderleriniz için harcadığınızı gözlemleyebiliyorsunuz. Bu aşamada dilerseniz kendi kategorilerinizi de oluşturabiliyorsunuz.

BUDGT

Uygulamanın eksik yanları da elbette yok değil. Örneğin bir para birimi özelliği yok. Mesela rakamları sadece belirlediğiniz para birimi için giriyorsunuz. Yani, harcamaların Türk Lira’sı mı, yoksa Dolar ya da Euro cinsinden olup olmadığını belirlemek tamamen size kalmış. Tabii bu durum yurtdışı seyahatlerinizde harcadığınız parayı BUDGT için sürekli kullandığınız para birimine çevirmeniz anlamına geliyor. Para birimlerinin entegre edilmiş olması uygulama için daha şık olabilirdi.

Uygulamayı 0.99$ fiyat etiketi ile AppStore’dan indirebilirsiniz.

Özel tasarım tişört markası Kaft.com 1 milyon TL değerleme ile büyümesini sürdürüyor

kaft tisortTürkiye e-ticaret sektöründe işlerin sanıldığı gibi kötü olmadığını dün yapmış olduğumuz Webrazzi E-ticaret’13 konferansında pekala görmüş olduk. Bu gerçeği destekleyen girişimlerden biri de aldığı yatırımla yoluna devam eden Kaft.com. Kaft, farklı ve sanatsal bir iş çıkarmak için yola çıkan 3 arkadaşın (Özgür Zeytinci, Ali Emre Arpacı, Onur Dokuzkardeşler) 2 yıllık bir çalışmanın ardından hayata geçirdiği bir marka. 2009 Ağustos’unda Kaft.co altında açılan girişim, yaratıcı, özgün ve anlamlı tasarımlarını Kaft.com altında satışa sunarak büyümeye devam ediyor. kaft.com Kaft’ın kendi markası üzerinden yakaladığı özgün çıkış geçtiğimiz Kasım (2012) ayında yatırımcıların dikkatini çekmiş ve Maçkolik kurucu ortakları Erdem Yurdanur ve Tarkan Onar toplam yüzde 25 hisse için 250 bin TL karşılığında Kaft.com’a ortak olmuş. Eşit payla Kaft.com’a ortak olan ikili 1 milyon TL değerlemeli e-ticaret sitelerine, bir yenisini daha eklemiş. Kaft tasarımları şu anda 2 farklı tekstil ürünü ve poster baskısıyla satışa sunuluyor. Fiyatlar diğer sıradan tasarımlı ürünlerden biraz yüksek olsa da Kaft.com‘da ürünlerin belli bir kalite kaygısı ve ücretsiz (hızlı) kargolama seçeneği ile sunulması bir artı olarak dikkat çekiyor. Yurtdışı siparişlerinde kargo ücreti istense de şimdiye kadar 26 farklı ülkeye satış yapılması sanırım yapılan işin kalitesini gösteriyor. Ülkemizde e-ticaret konusundaki gelişmeler her açılan e-ticaret girişiminin ayakta kalması şeklinde değil, özgün işlerin yatırım alması şeklinde gelişecek. Bununla beraber yatırım alan bazı girişimler de muhtemelen mücadeleden çekilerek diğerlerinin yolunu açacak. Kısacası e-ticarette işler sanıldığı kadar kolay değil. Bu gerçek anlaşıldıkça her şey daha iyi olacak. ;)

10 bin kayıtlı kullanıcıya yaklaşan cnbce.com’da en çok THY hisseleri takip ediliyor

cnbce-com-logoKişiselleştirilmiş ekonomi ve finans sayfalarını kullanıma açarak dikkat çeken cnbce.com, portalla ilgili güncel bilgiler paylaştı. Cnbce.com’un kayıtlı kullanıcılarının hemen hemen yarısı kişiselleştirilmiş finans sayfalarını oluşturmuş bulunuyor.

Aldığımız bilgilere göre şu anda cnbce.com’da toplamda 9 bin 500 civarında kayıtlı kullanıcı bulunuyor. 2012 yılı Aralık ayında açılan kişiselleştirilmiş sayfa özelliğini kullanan kullanıcıların sayısı ise 4 bin 500’ü geçmiş durumda.

Hisseler senetleri, altın fiyatları, serbest piyasa ve döviz kurları, dünya piyasaları, VOB, VİOP ve yatırım fonlarının tek ekranda takibini sağlayan kişiselleştirilmiş sayfalar arasında en fazla takip edilenin yüzde 75.8 ile hisse senetleri olduğunu belirtelim. En fazla takip edilen diğer sayfalarsa yüzde 7.3 ile emtia, yüzde 5.6 ile endeks ve yüzde 5 ile döviz bulunuyor.

Cnbce.com’da kişiselleştirilmiş sayfa kullanıcılarının kullanıcılarının en fazla takip ettiği hisse senedi ‘THYAO’ simgesiyle yer alan Türk Hava Yolları oldu. İkinci sıradaysa Garanti Bankası takipçileri yer aldı. İş Bankası üçüncü sırada, Halk Bankası dördüncü sırada, Akbank ise beşinci sırada yer aldı. Cnbce.com kullanıcılarının en fazla takip ettiği altıncı hisse senedinin ise Turkcell olduğunu paylaşalım.

Aldığımız bilgilere göre cnbce.com 2013 yılı sonunda Türkiye’nin en büyük ekonomi portalı olmayı hedefliyor. Bunun için ise cnbce.com ekibi Search Engine Optimization (SEO) odaklı çalışmalarını kullanıcıların yöneldikleri alana göre devam ettiriyor.

Yaklaşık 3 ay önce kullanıma sunulan kişiselleştirilmiş sayfaların 10 bin kullanıcıya ulaşmasının ekonomi ve finans alanlarını düşünecek olursak dikkat çekici bir bilgi olduğunu söyleyebiliriz. İnternet sektöründe ‘kişiselleştirme‘nin konuşulduğu bir dönemde cncbe.com’un gelecekte ne gibi kullanıcı sayılarına ulaşacağını merakla bekliyoruz.

Google’ın Chromebook Pixel’i, Apple’ın Macbook’una rakip olabilir mi?

Chromebook PixelGoogle, Chrome işletim sistemli bilgisayarları Chromebook’ları daha önce Samsung ve Acer gibi markalarının ürünleri ile piyasaya sürmüştü.

Şimdi de Google, kendi adına üretilen donanımla birlikte yeni Chromebook’unu tanıttı. Yeni Chromebook’un adı Pixel. Chromebook Pixel ile ilk önemli detay tabii ki Google’ın işletim sistemi Chrome OS’i kullanması.

Öncelikle Google’ın tablet satışlarının bilgisayar satışları karşısında sürekli yükseldiği ve pazarda da ciddi rakiplerin olduğu bir dönemde, böyle bir dizüstü bilgisayar ile piyasaya çıkması oldukça riskli, bir yandan da iddialı bir adım. Çünkü Chromebook Pixel’in en ciddi rakipleri Macbook ve üst düzey Windows işletim sistemli dizüstü bilgisayarlar olacak.

Chromebook Pixel’de dikkatimi çeken en önemli özellik ekranı. 12.85 inç’lik ekran, 2560×1700 çözünürlüğünde. Bu yüksek çözünürlük, Chromebook Pixel’i pazardaki en kaliteli ekrana sahip dizüstü bilgisayarlardan birisi yapıyor. Bu ekran aynı zamanda dokunmatik bir ekran ve Gorilla Glass özelliğine sahip. Gorilla özelliği sayesinde ekrandaki çizilmeler büyük oranda azalıyor. Bildiğiniz gibi bu üstün teknoloji pek çok üründe kullanılıyor. Chromebook Pixel’in tam da bu aşamada Macbook’tan bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz. Retina ekran konusunda geciken Macbook modellerinden çok daha kaliteli bir ekrana sahip Chromebook Pixel.

Chromebook Pixel tasarım olarak oldukça sert hatlara sahip.

Chromebook Pixel, Chrome OS işletim sistemi yüzünden Google ürünleri ile çok yakın ve üst düzey performans sağlayacak şekilde çalışacak. Bu da sanıyorum Google ürünlerini sıkça kullanan kullanıcıları sevindirecek en önemli özellik. YouTube, Gmail, Hangouts ve Drive gibi ürünleri Chromebook Pixel’iniz üzerinden hızlıca kullanabileceksiniz. Yine Chromebook Pixel’i satın alanlara Google Drive’da tam 1TB’lık bir alan tahsis edildiğini de sanırım burada yeri gelmişken eklemek gerekiyor. Bu noktada işletim sistemi olarak Mac OS’i ve Chrome OS’i kaldırmak pek mantıklı olmayacaktır diye düşünüyorum. Chrome OS çok yeni bir işletim sistemi ancak Google entegrasyonu ile hayatımızı daha çok Google’a bağladığı ve kolaylaştırdığı da kesin.

Chromebook Pixel, Chrome OS işletim sistemi sayesinde hem yazılımsal hem de donanımsal olarak güzel bir uyumluluk yakalıyor. Böylece işletim sisteminin açılış süreci oldukça kısa ve zararlı yazılımlara karşı da virüs koruması altında. Chromebook Pixel’in opsiyonel olarak 4G LTE modelleri de var. Ancak 4G’li modeller Nisan 2013′te piyasaya çıkacak. 4G’li modeller bağlantı hızı açısından elbette ki bir fark yaratacak fakat yazılım-donanım uyumluluğu anlamında Google’ın, en az Apple kadar başarılı olup olamayacağı şüpheli. Zira bu Chromebook’un markası Google olsa da, Google donanım işinde Apple kadar tecrübeli değil.

Chromebook Pixel’in arkadan görünüşü.

Chromebook Pixel düz ve sert hatlara sahip. Ağırlık olarak 1,5 kilogram ve Chromebook Pixel’in başlangıç fiyatı da 1299$. Biraz teknik detaylara bakmak gerekirse, 4GB DDR3 RAM’e sahip Chromebook Pixel, 32GB ve 64GB’lık SSD seçenekleri ile geliyor. Teknik özellikler bildiğiniz gibi kullanım ihtiyacına göre göreceli olabilir ancak fiyat anlamında Chromebook Pixel’in pek de Macbook ile rekabete girebileceğini düşünmüyorum. 1299$’lık başlangıç fiyatları bana yüksek geldi. Yine ağırlık ve tasarım konusuna geri dönecek olursak, 1.3 kilogramlık Macbook Air 13 inç ile karşılaştırdığımızda Chromebook Pixel daha ağır ve biraz hantal bir görünüme sahip.

Hemen aşağıda da izleyebileceğiniz videoda Google’ın yeni ürünü Chromebook Pixel’in detaylarına göz atabilirsiniz.

Chromebook Pixel ile, Macbook’a rakip olacak Google’ın, Windows işletim sistemli dizüstü bilgisayarı pazarından da dilim çalabileceğini düşünüyorum. Bakalım Chromebook Pixel, ciddi rakipleri karşısında başarı elde edebilecek mi? Sizlerin de yorumlarınızı bekliyoruz!

Gamester ve Nowhere Studies’tan alaturka bir oyun platformu: Oyna Turka

oynaturka-logoTürkiye oyun sektörü giderek hareketlenirken yeni bir proje dikkatimizi çekti. Gamester ve Nowhere Studios‘un birlikte hayata geçirdiği bir oyun platformu olan Oyna Turka, farklı oyunları bir araya getiren yapısıyla sosyal oyun dünyasında dün itibariyle katıldı.

Kendine has alaturka bir çizgisi olan platformda şu anda Bubble Turka ve Solitaire Turka isimli iki oyun bulunuyor. Önümüzdeki aylarda yayına girmesi planlanan 3 oyun ise sırada bekliyor.

Oyna Turka’ya ilk başladığınızda uzun bir süre oyunun özelliklerini tanıtan bir rehber bölümü var. Açıkcası bu rehberli zamanda oyun sizi hiç yanlız bırakmıyor sonrasında ise özgürlüğünüze kavuşuyorsunuz.

Screen Shot 2013-02-23 at 12.56.10 PM

Oyunların sonunda topladığınız puanların arkadaşlarınızla karşılaştırıldığı platformda, her hafta Salı günü başlayan bir yarışma yer alıyor. Bu haftalık yarışma kurgusunda, listenizdeki arkadaşlarınız arasında ilk üçte yer alarak Altın, Gümüş ve Bronz madalya kazanabiliyorsunuz. Platformunda farklı oyunlarda kazandığınız akçe ve deneyim puanlarınızı başka oyunlarda farklı yetenekler satın almak için de kullanmanız mümkün.

oyna-turka-6

Oyun tasarımı ve flash tarafını Nowhere Studios’un, sunucu ve backend tarafını ise ağırlıklı olarak Gamester’ın geliştirdiği oyun için iki şirketten ortak bir takım kurulmuş ve bu oyun platform ortaya çıkarılmış.

Zaman öldürmek için oldukça eğlenceli olduğunu düşündüğüm oyun platformuna daha sonra dahil olacak Brain Turka, Typing Turka ve Diamond Turka’nın da yine aynı derecede keyifli olacağını tahmin ediyorum.

oyna-turka-7

Geçtiğimiz haftalarda Sosyal Garaj‘a konuk olan Gamester kurucu ortağı Onur Karcı, Oyna Turka’dan ve yakın gelecekte çıkaracakları FPS oyunlarından bahsetmişti. O programımızda Gamester’ın planları hakkında detayları öğrenebilirsiniz. Ben özellikle FPS’yi merakla bekliyorum.

Nowhere Studios’un ise Oyna Turka’dan farklı oyun planlarıyla da yola çıktığını sanırım söyleyebiliriz. Burak Tezateşer ve Orçun Nişli tarafından kurulan şirket, Monochroma isimli XBOX 360 platformu için geliştirdikleri bir başka oyun üzerine çalışmalarını sürdürüyor. İlk trailer videosunu buradan izleyebileceğiniz Monochromo’nun türü yakından tanıyanlar için oldukça Limbo‘yu hatırlattığını söyleyebiliriz.

Etohum’un bu yıl seçtiği girişimler arasında da çok sayıda oyun şirketinin bulunması Türkiye online oyun sektörünün önümüzdeki yıl çok daha hareketli olacağının bir göstergesi. Oyna Turka‘da iki şirketin yaptığı çalışma benzeri ortaklıkları hatta birleşmeleri görmemiz de oldukça olası. Bu yıl oyun alanındaki hareketliliği olabildiğince sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Sonbaharda en çok indirilen 27 download

Sonbahar mevsimi geldi ve kendini iyice göstermeye başladı: Saatlerimizi geri aldık; şimdi günler daha kısa ve artık sadece kısa kollu bir t-shirt'le dışarıya çıkamayabiliyoruz. Havalardan canınız sıkıldıya hiç merak etmeyin, CHIP Online'ın sizler için derlediği sonbahar araçları ile hem PC'nizi temizleyebilir, hem de iyi zaman geçirebilirsiniz.

Bir araya getirdiğimiz araçlar tabi ki sadece temizliğe yönelik değil. Galerimizde oyunlardan kısa filme, USB belleğinize yönelik araçlardan farklı amaçlara yönelik Windows araçlarına 27 harika yazılımı bir araya getirdik. Son birkaç haftanın en güncel araçlarından oluşturdumuğuz galerimize buradan ulaşabilirsiniz!

Windows 8'e yükseltin!

Windows 8'e varolan Windows'unzdan sorunsuzca geçmeniz mümkün, ancak bunu yaparken önünüze bazı tuzaklar da çıkabilir. Microsoft, yükseltme işini oldukça sağlam ve kolay bir hale getirmiş olsa da, bazı kısıtlamalar mevcut.

Temel olarak Windows XP, Vista ve Windows 7'den Windows 8'e geçmeniz, Windows 8'i eski işletim sisteminizin üzerine yüklerek mümkün. Ancak bu şekilde tüm Windows 8 sürümlerine geçmenize izin verilmiyor. İşte yükseltme yoluyla yapabileceğiniz geçişler:

Bu işletim sisteminden...Windows 8'eWindows 8 Pro'yaWindows 8 Enterprise'a
Windows 7 StarterEvetEvetHayır
Windows 7 Home BasicEvetEvetHayır
Windows 7 Home PremiumEvetEvetHayır
Windows 7 ProfessionalHayırEvetEvet
Windows 7 UltimateHayırEvetHayır
Windows 7 EnterpriseHayırHayırEvet
Windows VistaHayırHayırHayır
Windows Vista + SP1KısıtlıHayırHayır
Windows Vista + SP2KısıtlıHayırHayır
Windows XPHayırHayırHayır
Windows XP + SP1HayırHayırHayır
Windows XP + SP2HayırHayırHayır
Windows XP + SP3KısıtlıHayırHayır

XP ve Vista kullanıcıları, dikkat

Tabloda "Evet" yazan hücreler, Windows 8'e geçişin sorunsuz olduğu anlamına geliyor. "Hayır"lar, geçiş şansınızın olmadığını anlatırken "Kısıtlı" yazan hücreler, geçiş sırasında bazı kayıplarınızın olacağını gösteriyor. Vista'dan geçerken yüklü programlarınızın kaybolması gibi.

32/64 bit karmaşası

32-bit sistemleri 64-bit'e yükseltmeniz, 64-bit'lik işletim sisteminizi Windows 8'in 32-bit sürümüne yükseltmeniz mümkün değil. Yani 32-bit Windows 8'iniz varsa 32-bit Windows 8'de kalmanız gerekiyor.

Verilerinizin yedeğini alın

Testlerimizde tüm yükseltme işlemlerinin başarıyla tamamlandığına şahit olduk. Ancak yine de sisteminizin ve verilerinizin bir yedeğini almanız çok yerinde olacaktır.

Windows 8 için en iyi 8 program

Windows 8, birçok yönüyle Windows 7'den çok daha iyi bir işletim sistemi. Ancak bazı alanlarda istisnalar da yok değil. Her zaman olduğu gibi ücretsiz araçlar, Windows 8'deki can sıkıcı şeyleri ortadan hızla kaldırabiliyor.

Microsoft'un üzerinde aylardır çalıştığı Windows 8 sonunda hazır ve herkes tarafından satın alınabiliyor. Dokunmatiklere odaklanan yeni görünümü, bu görünüme özel uygulamaları ve güvenlik geliştirmeleri gibi başka birçok kökten değişiklikle yeni Windows, önceki sürümlerinden ayrılıyor.

Microsoft'un efsane PowerToys koleksiyonu, malesef en son Windows XP için sunuldu. Bu ücretsiz araç paketi, işletim sistemini daha verimli ve daha kolay kullanmanızı sağlıyordu. Windows 8 kutudan çıktığı haliyle her şeyi çok daha iyi yapsa da, bu makalemizde yeni işletim sistemini faydalı işlevler ve yeteneklerle donatacak 8 yazılımı sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Win 8 için 40 pratik ipucu

Microsoft'un yepyeni işletimine henüz alışmaya başladık. Size vereceğimiz iyi bir haber ise, Windows 8'in en az Windows 7 kadar ayarlanabildiği ve değiştirilebildiği. Bu makalemizde Windows 8'den en fazlasını almanızı sağlayacak 40 ipucunu bir araya getirdik.

Windows 8'e ilk bakışta onun oldukça temiz bir arayüzü olduğunu görüyoruz. Windows 8'deki masaüstünde Başlat menüsü kaldırılmış ve bazı özellikler de "indirgenmiş" bulunuyor. Dolayısıyla Windows 8'iniz üzerinde birçok değişiklik yapmaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bu makalemizde sizler için araştırıp bir araya getirdiğimiz 40 ipucu, "Metro" arayüzünün sır özelliklerinden gizli masaüstü komutlarına ve kısayollarına birçok faydalı işlevi ortaya çıkarıyor. Windows 8 için 40 pratik ipucu, galeri sayfalarımızda sizleri bekliyor!

Sony Xperia Z detaylı testte!

Daha önce ilk bakış incelemelerimizi sizlere sunduğumuz Xperia Z, test merkezimizde geçirdiği uzun ve zorlu testlerin ardından, detaylı test raporuyla bir kez daha karşınızda.

Full HD, yani 1.920 x 1.080 piksel ekran... ve tam 5 inç. Bu da 445 ppi piksel yoğunluğu demek; bu kadar yüksek performans gösteren başka akıllı telefon bulmak zor. HD ve Full HD ekran arasında öyle dünyalar kadar olmasa da göze batan bir fark var. Yani Xperia Z'nin mükemmel ekranının sundukları birkaç ekstra pikselden çok daha fazlası. Telefonun TFT ekranında renkler çok canlı, gerçeğe yakın ve net. Sony'nin bu canavara uygun gördüğü dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 Pro işlemci, ekranın gerektirdiği gücü sağlamayı başarıyor. 1,5 GHz hızındaki işlemciye, Adreno 320 GPU ve 2 GB RAM de eklenince akıcı bir performans elde ediliyor.

Ancak kamera uygulamasının beklediğimizden yavaş açıldığını belirtmemiz gerekiyor. Bu ufak sorun dışında Xperia Z'nin ekranıyla ilgili herhangi bir problemle karşılaşmadık: Görüntüler akıcı, uygulamalar çabuk açılıyor ve oyunlar sorunsuz çalışıyor.

Fiyatı düşen 15 cep canavarı!

Her geçen gün piyasaya sürülen yeni telefonlar, bir iki sene önce çıkan telefonların fiyatlarının önemli ölçüde düşmesine neden oluyor. Bu ise üst seviye özelliklere sahip bir cebi uygun bir fiyata satın alabilmeniz demek.

Yeterince iyi, şık ve güncel bir işletim sistemine sahip bir telefon için 2 bin lirayı gözden çıkarmanız şart değil, dilerseniz 1.000 TL civarında ve hatta altında bir iki sene öncenin en muhteşem ceplerine sahip olabilirsiniz.

Fiyatı düşen 15 harika cep, özellikleriyle galerimizde!

Elektrikli Toyota testte!

CHIP Online test merkezinde test ettiğimiz en büyük donanımlardan biri ile karşınızdayız. Monitör, televizyon, masaüstü sistem, tablet, cep telefonu, kısacası teknolojinin günümüzde dokunduğu her alanı profesyonel kadrosu ile inceleyen, okurlarına en önemli bilgileri aktarmayı hedefleyen CHIP Online test merkezinin bugün çok farklı bir konuğu var.

Genelde biz ürünleri elimize alıp bir yerlere götürür ve inceleriz. Bu sefer tam tersi oldu, o ürün bizi aldı götürdü.

CHIP Online test merkezinin bugünkü konuğu bir elektrikli araba; Toyota Prius Plug-in Hybrid! Türkiye'nin en iyi teknoloji portalı CHIP Online'ın Yayın Yönetmeni Cenk Tarhan ve Türkiye'nin en iyi bilgisayar dergisi CHIP'in Yayın Yönetmeni Mahmut Karslıoğlu sizler için bu aracı enine boyuna inceledi, deneyimlerini sizlere aktarmak için bu çok özel çalışmayı hazırladı. Videomuzda aracın performans, çekiş gibi daha çok otomotiv dergilerinin veya portallarının ilgi alanına giren bilgilerden ziyade aracın teknolojisi, kullanılan teknolojinin avantajları ve hayatımızı nasıl kolaylaştırdığı, Türkiye şartlarına uyumu gibi konularda derinlemesine bilgiler bulacaksınız.

Çok özel Toyota Prius Plug-in Hybrid testimize ulaşmak için tıklayın...

Toyota Prius Plug-in Hybrid galerisine ulaşmak için tıklayın...

Yepyeni 30 duvar kağıdı! windows 8

Windows 8 kullanıyorsanız ve zamanızın büyük bölümü masaüstünde geçiyorsa, hala bir masaüstü duvar kağıdı kullanıyorsunuz demektir. Microsoft, masaüstünü belki de hayatımızdan çıkarmayı planlıyor, ancak şimdilik onu kullanmaya devam ediyoruz. Masaüstümüzü zaman zaman yenilemek ise onu sıkıcı olmaktan kurtarabilir. Galerimizde bulacağınız yüksek çözünürlüklü duvar kağıtları ile masaüstünüze yeni bir hayat katmanız mümkün. Tek yapmanız gereken, aşağıdaki bağlantıya tıklamak ve en beğendiğiniz duvar kağıdını seçmek.

Not: Duvar kağıdını ayarlamadan önce, öncelikle indirme simgesine tıklayarakPC'nize kaydetmeyi (veya büyüteç simgesine tıklayarak büyütmeyi) unutmayın.

Doğa, dağlar, şelaleler, kış ve gerçek üstü kareler. Hepsi galerimizde sizi bekliyor!

Türkçe Crysis 3 satışta!

TTNET'in dijital oyun platformu Playstore, sabırsızlıkla beklenen bir oyunu daha Türk oyunseverlerle buluşturuyor. Ödüllü geliştirici Crytek tarafından hazırlanan ve yüzde 100 Türkçe olarak sunulan Crysis 3 oyunu dünya ile aynı anda Playstore'da yerini aldı. Playstore, Crysis 3 oyunu için uygun ödeme koşulları ve taksit seçeneği de sunuyor. TTNET'li oyunseverler bu muhteşem oyuna TTNET faturasına yansıtarak, aylık 8 TL'den başlayan taksitlerle 96 TL'ye sahip olabiliyorlar.

Crytek'in son gözdesi CryEngine 3 ile hazırlanan oyun Crysis hayranlarına, harika grafikler eşliğinde heyecanlı bir macera vaat ediyor.

Detaylı bilgi için: http://www.playstore.com/#!/oyun/crysis-3

72 çekirdek aynı cepte!

Çin'in önde gelen cep telefonu üreticilerinden ZTE firmasından yapılan açıklamaya göre, Nvidia'nın üzerinde 72 adet GPU çekirdeği bulunan dört çekirdekli Tegra 4 platformunu kullanan ilk modeller Temmuz ayına doğru piyasaya sürülecek. ZTE, merakla beklenen Tegra 4 platformunu kullanacağını açıklayan ilk üretici oldu. Geçtiğimiz ay yapılan CES 2013 fuarında tanıtılan Tegra 4 müthiş bir heyecan yaratmış ancak şimdiye kadar hiçbir cep telefonu üreticisi platformu kullanacağını açıklamamıştı.

Dört çekirdekli ARM Cortex-A15 CPU'ya sahip olan Tegra 4, öncülü Tegra 3'le kıyaslandığında performans açısından çok büyük yenilikler getirmese de, yüzde 45'e varan oranlarda enerji tasarrufu sağlıyor. İşlemcide bulunan beşinci bir çekirdek, normal kullanım yükünü üzerine alırken, ciddi güç gerektiren işlemler sırasında diğer çekirdekler devreye giriyor.

Bir garip Facebook haberi!

Sosyal medya her ne kadar büyük oranda yaygınlaşmış olursa olsun, yine de tüm insanların kullandığı bir araç olmaktan ya da birçok farklı konu üzerinde ciddi şekilde kullanılmaktan çok uzakta. Bu duruma verilecek en iyi örneklerden birisi ise geçtiğimiz gün Amerika'da gerçekleşti...

Atlanta Journal-Constitution'dan gelen bir habere göre, 24 Ocak tarihinde ortadan kaybolan Ricky Lamb, ancak sevgililer günü morgda bulunabildi. Gencin annesi olan Anna Lamb-Creasey bir süre önce polise başvurmuştu. Polis ekipleri ise, gencin cesedini bulduklarını, Anna Lamb-Creasey'i aramak yerine Facebook üzerinden mesaj atmak suretiyle haberdar etmeyi seçtiler. Mesajı atan polis, Creasy ile arkadaş olmadığı için, mesaj direkt olarak "Diğer" kutusuna düştü. "Misty" isimli kişi tarafından gönderilen mesaj, pek tabi Creasy'nin dikkatini çekmedi zira tamamen spam olarak gözüküyordu. Kadın, acı gerçeği ancak birkaç gün sonra öğrenebildi.

Peki, facebook üzerinden hiç tanımadığınız bir adamın attığı mesajı ne kadar ciddiye alırsınız? Eğer ilginç bir kullanıcı adı ve garip bir fotoğrafı bulunuyorsa, hiç. Ne yazık ki Creasy bu tarzda bir hesaptan gelen mesaj ile oğlunun ölüm haberini almış bulunuyor. Polisin konu hakkındaki tutumuyla ilgili ne yapılacağı ise şimdilik bilinmiyor...

Sadece "19 tık" yetiyor!

İnternete dair yapılan bir araştırmaya göre, birbirinden bağımsız herhangi iki web sayfası, birbirinin yalnızca 19 tık uzağında. Macar fizikçi Albert-László Barabási'nin yaptığı çalışmaya göre, arkadaşınızın Facebook profil sayfasından, en fazla 19 tıklamadan sonra, henüz yeni açılmış veya pek popüler olmayan bambaşka bir siteye ulaşmanız mümkün.

Barabási, "19 tık" teorisine ulaşmak için internet ağının bir simülasyonunu geliştirmiş. Simülasyon, içeriğinde 1 trilyon web dosyası bulunan yaklaşık 14 milyar web sayfası bulunduğunu gösteriyor.

Barabási, alabildiğine büyük ve karmaşık görünen internet ağının, kendi içinde bu denli bağlantılı ve iç içe olma durumunu, insanların yarattığı "küçük dünya" düzenine bağlıyor. Biraz açmak gerekirse; insanlar interneti doğal olarak kendi görüş ve ilgi alanlarına göre şekillendiriyor ve bu sayede internet de belirli temalar üzerine kurulu platformlar haline geliyor. Barabási ayrıca, internet ne kadar büyürse büyüsün, "19 tık" kuralının değişmeyeceğini savunuyor.

Daha önce ortaya atılan ve "19 tık" kuralına benzer "6 derecelik ayrılık" teorisine göre ise, birbirinden bağımsız herhangi iki kişi, en fazla 6 adım sonra birbiriyle bağlantı haline geçebiliyordu. Ancak kullanım ağını her geçen gün genişleten Facebook, artık bu dünyayı iyice küçültmüş durumda.

Günün Android Uygulaması

Kemelerlerinizi bağlayın! Muhteşem grafiklere sahip bu aksiyon oyununu elinizden bırakamayacaksınız!

Otoyolda başlayan bu heyecanlı oyundaki amacınız, peşinizdeki polislere yakalanmamak. Fakat bu sandığınız kadar kolay değil! Seyir halindeki diğer araçlara çarpmadan aralarından geçmeli ve polis barikatlarını ustalıkla aşmanız gerekiyor.

Yol boyunca önünüze çıkan altınları toplayarak yeni araçlar ve özellikler satın alabilirsiniz.

Oyun Özellikleri:

- Muhteşem görsel efektler.
- Basit kontroller.
- Sürükleyici aksiyon.
- Ekstra araba ve özellikler.
- Çevrimiçi skor tablosu.
- Ve çok daha fazlası!

Bedava Windows 8 tehlikesi!

Trend Micro, kullanıcıların hızla geçtiği Windows 8'e özel hazırlanan tuzaklara karşı uyarıyor: Bedava etkinleştirme araçlarından kaçının! Şu sıralar hemen her bilgisayar kullanıcısının aklında bilgisayarını son sürüm Windows'a yükseltmek yer alıyor. Microsoft'un hem tabletler hem de kişisel bilgisayarların kullanımı için piyasaya sürdüğü işletim sistemine geçmek için makul ücretler ödeyerek orijinal siteden indirmek mümkün. Yine de bazı kullanıcılar "bedava çözümlerle" yeni işletim sistemine sahip olabileceği yanılgısına düşüyor.

Dijital yaşam güvenliğinin lideri Trend Micro, Windows 8'in ücretsiz olarak çalıştırılabileceğini vaat eden zararlı yazılımlara karşı kullanıcıları uyardı. Geçtiğimiz yıla, sahte Windows 8 anahtarı yaratma programı, sahte Windows 8 antivirüs yazılımı ve e-postalar üzerinden gerçekleştirilen oltalama saldırıları damga vurmuştu. Bu yılsa "bedava Windows 8 etkinleştirme yazılımları" kullanıcıları tehdit etmeye başladı.

Kullanıcıların kişisel bilgilerine göz dikiliyor

Trend Micro uzmanlarının araştırmalarına göre, birçok web sitesinde "Windows 8 Etkinleştirme Aracı" adı altında kullanıcıların verilerini çalmayı hedefleyen zararlı yazılım bulundu. Bu tür sahte yazılımlar bir kez bilgisayara yüklendiğinde, kullanıcıların bir sonraki aşamaya geçebilmesi için kişisel bilgilerini vermesi gerektiğini ifade ederek kişisel verileri çalma girişiminde bulunuyor. Hatta sahte yazılım, kullanıcının cep telefonu numarasını dahi talep ediyor.

Zararlı yazılımların çıkış noktası Doğu Avrupa oldu

Trend Micro uzmanları, ulaştıkları birkaç sahte yazılım barındıran web sitenin Romanya ve Letonya'da konumlandığını keşfetti. Ayrıca bu sitelerin Rusya'da kullanılan .ru uzantılı adreslerde de faaliyet gösterdikleri ortaya çıktı. Daha önce de bu konumlarda Instagram ve Angry Birds gibi popüler mobil uygulamaların sahte sürümleri saldırı aracı olarak kullanılmıştı. Japonya merkezli Trend Micro, kullanıcıların güvenlik geliştirmeleri nedeniyle Windows 8'e geçmelerini önerirken, özellikle bedava ya da aşırı indirimli bağlantılara şüpheyle yaklaşması gerektiğini hatırlattı.

Metro'dan tamamen kurtulun!

Windows 8'in en önemli yenilikleri, dokunmatik ekranlara yönelik geliştirmelerden oluşuyor. Ancak siz de Windows'u dokunmatik olmayan bir PC'de kullanan çoğunluk içerisindeyseniz, "Metro" arayüzü ile masaüstü arasında gidip gelmeye alışamamış olabilirsiniz.

Microsoft, Metro ara yüzünün her ne kadar masaüstü PC'ler için de geliştirdiğini söylese de bazı kullanıcılar, ona alışmakta zorluk çekebiliyor veya Metro'nun işleri zorlaştırdığını düşünebiliyor. Siz de Metro'dan sıkılan kullanıcılardansanız, onu tamamen kaldırıp Windows 8'in tadını çıkarmanızı sağlayacak bu yazımızı okumaya devam edin.

Sisteminizi hazırlayın

Windows 8'in Metro arayüzü işletim sisteminin derinliklerine işlediğinden onu bir defada kaldırıp atmanız mümkün değil. E-postadan mesajlaşmaya birtakım uygulamalar, Metro uygulaması olarak karşımıza çıkıyorlar ve bunlar için birer alternatif bulmanız gerekiyor.

E-posta, mesajlaşma, müzik, resim görüntüleme, SkyDrive uygulamaları için birer masaüstü alternatifi bulduktan sonra ilk yapmak isteyeceğiniz şey, Windows 8'e bir başlat menüsü eklemek. Bunun klasörleri ve dosyaları görev çubuğunuza sabitleyebilirsiniz. Ancak başlat menüsü yerine masaüstünüzü kullanacaksanız, tercih size kalmış.

Cep devlerinin MWC bombaları!

Daha büyük, daha iyi, daha hızlı... Devasa ekranlar, yepyeni işletim sistemleri, LTE ve daha fazla işlem gücü! Dünyanın en önemli mobil cihaz fuarlarından olan MWC (Mobile World Congress) öncesinde firmalar her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni oyuncaklarına dair ilk duyuruları yapıyorlar. İnternette sürekli olarak, fuarda tanıtılması muhtemel akıllı telefonlara ait olduğu iddia edilen yeni resimler belirip duruyor.

Chip Online olarak, 25-28 Şubat tarihleri arasında İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenecek olan fuarı yerinde takip edecek, söylentilerin ne kadar doğru olduğunu tespit edecek, yeni gelişmeleri anında sizlerle paylaşacağız. Ama önce, hem firmaların resmen tanıttığı modelleri, hem de MWC'de karşımıza çıkması muhtemel bombaları bir araya getirdik. Bu arada, söylentilere konu olan hemen her şeyin MWC'de gerçek olma ihtimalini değerlendirmeyi de ihmal etmedik.

Şimdi hiç vakit kaybetmeden MWC 2013 için hazırladığımız ilk bakış dosyamıza göz atın ve karşılaşacağınız sürprizlerden herkesten önce haberdar olun... Hepsi galerimizde sizleri bekliyor. Tıklayın!

Sony Japonya başkanı bile PS4′ün son halini görmemiş

Geçtiğimiz günlerde Sony, PlayStation 4 için bir basın etkinliği düzenlemiş ve yeni konsoluyla ilgili merak edilen her şeyi duyurmuştu. O etkinlikte konsolun kendisi hariç her şey sergilendi. PlayStation 4′ün tüm teknik detayları, yeni kontrolörün özellikleri ve oyunlarıyla PS4′te boy gösterecek olan iş ortakları hakkında fazlaca bilgimiz oldu ama konsolu göremedik. Üstelik de yeni konsolun gösterilmemesi konusunda yorum yapan Sony Worldwide Studios başkanı Shuhei Yoshida, daha sonrası için de sergilenecek bir şeyler kalması gerektiği ve o yüzden bu yolu izledikleri yönünde bir yorum yapmıştı.Ancak Sony’den başka bir yetkilinin 4Gamer’a verdiği röportajdan PlayStation 4′ün tasarımının henüz tamamlanmamış olduğu anlaşılıyor. Sony Computer Entertainment Japonya‘nın başkanı Hiroshi Kawano‘ya konsolun tasarımıyla ilgili sorular yönelten 4Gamer‘a Kawano şöyle bir yanıt veriyor: “Dürüst olmak gerekirse son tasarımı ben de görmedim. Bugün gösterdiğimiz kontrolörün bile son halini dün ya da önceki gün görmüştüm.”Bu, tabii ki ortada bir Sony PS4 olmadığının kanıtı değil. Bu yorum, sadece birtakım prototipler ve tamamlanmamış tasarımlar olabileceğini gösteriyor. Yani öyle görünüyor ki Sony’nin, PS4′ü sergilememesindeki tek sebep “heyecan yaratmak” değil.

Türkçe dil destekli Crysis 3, PC, PS3 ve Xbox 360 için satışta

Crytek tarafından geliştirilen, EA tarafından dağıtımı üstlenilen Crysis 3, nihayet satışa sunuldu. Bu yılın en iddialı yapımları arasında gösterilen Crysis 3, Türkçe dil desteği ile birlikte oyunseverlerin karşısına çıktı. CryENGINE motoru ile geliştirilen yapım, üst düzey görseller, taktiksel oynanış ve kapsamlı çoklu oyuncu desteği ile daha şimdiden oyunseverlerin gönlünde taht kuracağa benziyor. İkinci oyunun kaldığı noktadan tam 24 yıl sonrasını konu alan Crysis 3, Crysis 2′de olduğu gibi yine New York’ta geçiyor. New York şehrinin tam manasıyla harabeye döndüğü yapımda oyuncular Prophet isimli karakteri canlandırıyor. 2047 yılında geçen yapımda oyuncuların insanlığı kurtarması gerekiyor. Nanokubbe ile kaplanmış New York şehri, devasa ağaçlar, sık bataklıklar ve azgın nehirlerle dolu bir yağmur ormanına dönüşmüştür. Oyuncular bu tehlikeli dünyada hayatta kalabilmek için kendilerine taktik avantaj sağlayan geliştirilmiş Nano Giysi de dahil olmak üzere gelişmiş silahlara ve stratejilere ihtiyaç duymaktadır. Oyunda, ölümcül bir avcı olabilmek için giyilen Nano Giysi ile birlikte Predator yayı ve uzaylı silahları da kullanılabiliyor. 12 haritanın yer aldığı oyunda, yeni Hunter (Avcı) modunun da aralarında bulunduğu sekiz oyun modu ile çoklu oyuncu modları da oyunseverlere sunuluyor. Asimetrik, zamana dayalı 2’ye 10 (PC’de 2’ye 14) Hunter modu gizlenmiş iki avcıyı 10 CELL askerinin karşısına çıkarıyor. Geliştirilmiş Nano Giysileri ve ölümcül Predator yaylarını kullanan oyuncular sistematik olarak CELL askerlerine yaklaşarak onları öldürmeye çalışıyor, CELL askerleri ise ekip halinde hareket ederek tur bitene kadar hayatta kalmaya çalışıyor. Modun en ilginç özelliği ise; bir CELL askeri öldüğünde avcı olarak yeniden doğuyor ve süre dolmadan önce geride kalan CELL askerlerini yok edebilmek için diğerlerine katılıyor. Crysis 3, Türkçe dil desteğiye PlayStation 3, Xbox 360 ve PC platformları için satışa sunuldu. Oyunun PC versiyonuna TTNET‘in dijital oyun platformu Playstore üzerinden 96 TL ödeyerek sahip olabilirsiniz. PC versiyonunu buradan satın alabilirsiniz.VİDEO

Google Chrome’a ses tanıma özelliği geldi

Google’ın internet tarayıcısı Chrome güncellendi. Tarayıcı uygulamasının 25′inci sürümü indirilmeye sunuldu. Birtakım önemli yeniliklere kavuşan yazılımın en büyük sürprizi Türkçe dil desteğinin de yer aldığı ses tanıma özelliği oldu.Tarayıcı pazarının popüler isimlerinden Google Chrome yenilinen yüzüyle karşımıza çıkıyor. Yetkililerce en hızlı ve stabil versiyon şeklinde nitelendirilen programın yeni versiyonunda altyapı iyileştirmelerinin yanı sıra birtakım fark yaratan düzenlemeler de dikkat çekiyor. Buna göre daha önce de bahsettiğimiz sessiz eklenti kurulumunu engellemeye başlayan Chrome 25′te araç çubuğu gibi ufak yazılımlara yetki izni vermeniz gerekecek. Böylelikle istenmeyen zararlı unsurlar kontrol altında tutularak kullanıcının güvenliği sağlanacak.Göze çarpan en büyük yenilik ise online servislerin ses tanıma desteği sunmasını sağlayan Web Speech API‘nin Chrome’a da entegre edilmesi. Konu hakkında test sayfası hazırlayan Google, -mikrofon simgesine bastıktan sonra- konuşmalarınızı metne çevirerek e-posta formatında göndermenize imkan sağlıyor.

Killzone: Shadow Fall’un PS4 demosu, Jim Fallon’un programında görücüye çıktı

PlayStation 4 duyurusunun yankıları sürüyor. Bir kesim, yeni oyun konsolunu etkinlikte göremediği için hayal kırıklığı yaşasa da diğer kesim konsolun teknik detaylarından ve yeni oyun kontrolörü DUALSHOCK 4′ten memnun kalmış gibi gözünüyor. Bu yılın son çeyreğinde satışa sunulacağı belirtilen PlayStation 4, NBC kanalında yayınlanan Late Night with Jimmy Fallon‘da görücüye çıktı.Daha doğrusu yeni oyun kontrolörü DUALSHOCK 4 ve PlayStation 4 ile birlikte bu yıl satışa sunulacak olan Killzone: Shadow Fall‘un demosu ortaya çıktı. Oyun konsolunun tasarım çalışması tüm hızıyla sürdüğü için, Guerrilla Games’in genel müdürü Hermen Hulst, Amerikalı aktör Anthony Anderson ve Jimmy Fallon‘un yer aldığı eğlenceli videoda konsola ilişkin bir detay yer almıyor.VİDEO

Facebook’a bedava telefon görüşmesi geldi

Apple’ın mobil işletim sistemi iOS için geliştirilen Facebook uygulaması güncellendi. 5.5 sürümüne ulaşan yazılım aracılığıyla artık ücretsiz telefon görüşmesi yapabilmek mümkün. Facebook yetkilileri internet devinin popüler iOS uygulamasının yaklaşık bir ay sonra tekrar güncellendiğini bildirdi. Altyapıdaki mevcut kimi hataları gideren düzenlemelerin en dikkat çekeni ise sesli arama desteğinin başlaması oldu. Buna göre dileyen Facebook üyeleri uygulamayı kullanan tüm arkadaşlarıyla ücretsiz telefon görüşmesi yapabilecek. Wi-fi ya da hücresel bağlantı üzerinden gerçekleştirilecek aramalar Skype, Viber, Vonage mantığında işleyecek.İstediğiniz arkadaşınızla öncelikle sohbet başlattıktan sonra sağ üst köşedeki “i” butonu altında yer alan “Free Call” sekmesi sayesinde ilgili fonksiyona geçebilirsiniz. Şimdilik sadece Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki iPhone cihazlarında geçerli servisin yakın zamanda diğer ülkelere de yayılması bekleniyor.Böylelikle mobile farklı bir bakış açısı kazandırmayı başaran M.Zuckerberg’ün iletişimde sunduğu cazip alternatiflerle bu konuda akıllara gelen ilk isim olmak istediği kulislerde konuşuluyor.Not: Aslında yaklaşık bir ay önce tanıtılan sesli aramalar yazılımsal anlamda daha köklü hale getirilmiş şekilde ve ana uygulama formatında sil baştan tekrar sunuluyor.

Facebook soğuk sunucu deposu kuruyor

Facebook sunucu maliyetlerini azaltarak enerjiden tasarruf sağlama adına geliştirilmiş yeni depolama sistemine geçeceğini duyurdu. Önemli oranda kazanç sağlayacak uygulamanın farkı çalışma mantığında. Sosyal ağın sunucularında en çok yer kaplayan verilerin başında üyeler tarafından paylaşılan fotoğraflar geliyor. Şu sıralar yaklaşık 240 milyarı aşkın görsel içeren Facebook’a günlük yüklenen fotoğraf sayısı ise ortalama 350 milyon civarında. Hal böyleyken sağlıklı biçimde saklama yapabilmek için yüksek altyapı desteği sunan depolama sistemlerine ihtiyaç duyuluyor. Fakat harcanan elektrik ve bakım masrafları düşünüldüğünde elde edilen fatura hayli kabarık olabiliyor.Durumun çözümlenmesi adına Oregon’daki merkeze “Cold Storage” denilen soğuk sunucu depoları kuracağını açıklayan yetkililer toplamda üç farklı noktadan hizmet verecek. Sadece eski fotoğrafların barındırılacağı server’lar hazırda bekletilerek (stand-by) ihtiyaç duyulması halinde otomatik devreye girecek. Böylelikle sürekli çalışan sisteme nazaran elektrikten ciddi tasarruf sağlanacak. Hem çevreye zararın azaltılması hem de kazancın dengelenmesi adına çalışan ekip sonbahar aylarında ilk meyveleri almaya başlayacak.

Internet Explorer 11 geliyor

Microsoft’un Windows 8 sonrası yeni işletim sistemi olması beklenen Windows Blue‘ya dair bilgiler gelmeye devam ediyor. Buna göre ele geçirilen ekran görüntüleri neticesinde Internet Explorer 11 ortaya çıktı.Son dönemde teknoloji devinin yeni işletim sistemi üzerinde çalıştığı kulislerde konuşuluyor. Öyle ki yayınlanan fakat doğruluğu henüz onaylanmayan görüntüler konu hakkında ipucu vermeye yetiyor. Daha önceki verilere bakıldığında temel NT kernel yapısının değişeceği kısmen kesinleşmiş durumda.Win8china ekibi tarafından paylaşılan son haberde ise Internet Explorer 11′in entegre edileceği bildiriyor. Öyle ki Windows 8′de IE 10′u tanıtan Microsoft’un Windows Blue’da IE 11′i test sürecine alması düşünülüyor. Fakat uygulamanın Windows 7 ya da diğer sürümler üzerinde çalışıp çalışmayacağı hakkında net bir bilgi bulunmuyor. Yaz aylarında beta olarak karşımıza çıkması düşünülen işletim sisteminin mümkün en yakın satış tarihi ise 2014 şeklinde öngörülüyor.

Acun Ilıcalı online alışveriş sitesi açıyor

Televizyon yapımcısı Acun Ilıcalı e-ticaret sektörüne adım attı. Şirketlerine bir yenisini daha ekleyen ünlü isim oldukça geniş yelpazede ürün desteğinin bulunduğu platform ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Ekranların en popüler programlarına imza atan Acun Ilıcalı son olarak yayına aldığı acunn.com isimli portal sayesinde dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Yaptığı önemli ortaklık anlaşmaları sayesinde içeriğini her daim güncel tutan site kısa süre zarfında büyük oranda ziyaretçi trafiğine ulaştı. Girişimleriyle bilinen Ilıcalı bu sefer ise e-ticaret ile adından söz ettiriyor.“Sekiz İnternet Alışveriş Pazarlama ve Dış Ticaret A.Ş.” adıyla sekiz.com adresinden hizmet verecek alışveriş platformunda tekstil, çanta, konfeksiyon, ayakkabı, teknoloji donanımları ve mücevherat gibi çok fazla kategoriden ürün yer alacak. Bakalım Acun Ilıcalı’nın beşinci şirketi Sekiz sektörde nasıl bir etkileşim yaratacak.

M.Zuckerberg Google Glass’ı denedi

Sunduğu teknolojik altyapı sayesinde üstün kullanıcı deneyimi yaşatan Google Glass kuşkusuz günümüz standartlarına göre ortalamanın üzerinde bir ürün. Firma tarafından yayınlanan video ile arayüzü ve işlevselliği tanıtılan teknoloji harikası beklenildiği gibi çok geçmeden büyük yankı uyandırmayı başardı. Öyle ki gözlüğe dair ilgisini saklayamayan son kişi Facebook’un kurucu ve CEO’su Mark Zuckerberg oldu.Forbes haberine göre Çarşamba günü düzenlenen etkinlikte Google kurucularından Sergey Brin’le karşılaşan Zuckerberg gözlüğü denemek istediğini belirterek Brin’in bu rica karşılığında yanındaki ürünü kendisine vermesini sağlamış. Bilgi edinme adına sorularını ard arda sıralayan genç CEO kısa süren testin ardından memnun kaldığını ve Google Glass için üç kişilik ekiple uygulama geliştirmeye başladıklarını basın mensuplarıyla paylaşmış.Özellikle sosyal ağ kategorisindeki rekabet yüzünden birbirleriyle çok fazla muhattap olmayan internet devleri bakalım önümüzdeki süreçte nasıl bir strateji izleyecekler.

LEGO The Lords of the Rings: Video Game incelemesi

HEPSİNİ BİRLEŞTİRECEK TEK PARÇA LEGO SİNEMA TARİHİNİN EN GÖRKEMLİ FİLMLERİNİ KENDİ ÜSLUBUNCA VİDEO OYUNLARINA AKTARMAYA DEVAM EDİYOR. BU KEZ THE LORD OF THE RINGS ÜÇLEMESİNİ KONU ALAN SON DERECE EĞLENCELİ BİR OYUNLA SAHNE ALAN LEGO SERİSİ, AÇIK UÇLU BİR OYUN DENEYİMİ SUNARAK, ÇİZGİSELLİĞİ ORTADAN KALDIRIYORThe Lord of the Rings (LOTR) filmlerinin ardından yapılan oyunlarla ilgili her zaman derdimiz oldu. Üçlemeyle birlikte yapılan aksiyon oyunları içerik olarak gayet zayıftı. Final Fantasy mekaniklerini kullanan rol yapma oyunu The Third Age, öykünün hakkını kesinlikle veremiyordu. Battle for Middle Earth adlı strateji serisiyse iyi bir oyun olmasına karşın öykünün temelleriyle çok fazla oynadığından inandırıcılığını yitiriyordu. LOTR Online belki de video oyunları arasında Orta Dünya temasını en iyi işleyen yapım ancak bu oyun da filmlerden çok olması gerektiği gibi kitaplardan besleniyor. Kim derdi ki bir gün burun kıvırdığımız LEGO oyunları gelecek, kendi üslubunca yorumladığı Star Wars, Indiana Jones, Batman, Harry Potter gibi filmlerden sonra adam gibi bir LOTR oyunuyla karşımıza çıkacak… Büyük konuşmak gibi olmasın ama şimdiye kadar filmleri bu denli kapsamlı yorumlamış bir LOTR oyunu daha hatırlamıyoruz. Evet, oyun her LEGO oyunu gibi son derece esprili ve bu bazı Tolkien ve LOTR hayranlarının hoşuna gitmeyebilir. Bunun yanında LEGO LOTR ilhamını aldığı köklere ihanet etmeyen oynaması keyifli, içerikle dolu ve çeşitlilik sunup sizi sıkmayan bir oyun olmuş.LEGO YÜZÜK KARDEŞLİĞİ LEGO LOTR, Frodo’nun tek yüzüğü, Hüküm Dağı’na götürmesini konu alıyor ama bunu yaparken kitaplardan ziyade filmleri temel alıyor. Ayrıca LOTR, LEGO serisinin ilk seslendirilmiş oyunu. Filmlerden tanıdığımız aktörlerin seslerini duymak hoş olmuş. Oyun direkt olarak filmlerin kurgusunu takip ettiğinden, İnsanlar ve Elflerin ittifak kurup Sauron’un ordusuna karşı durduğu büyük savaştan başlıyor. Elendil’in önderliğindeki İnsan ordusu ve Elrond önderliğindeki Elf ordusu, Sauron’un karanlık ordularına karşı savaşırken, Elendil’in kontrolünü ele alıyor ve orkları kesmeye başlıyorsunuz. Ardından tüm haşmetiyle Sauron geliyor ve Elendil ile karanlıkların efendisine karşı savaşmaya başlıyorsunuz. Sonra Isildur’un Sauron’un parmaklarını koparması ve yüzüğü alış sahnesi giriyor devreye. Nasıl? Oldukça haşmetli bir açılış değil mi? Aslında öyle ama tüm bu görkemli sahneleri LEGO parçalarının oluşturduğu bir grafik konsepti üzerinde izliyor ve oynuyorsunuz. Daha önce LEGO oyunlarını oynayanlar bilirler, oyunun kendine has bir grafik tarzı ve esprili bir dili vardır. Aynı konsept LOTR için de uyarlanmış ve ortaya oldukça lezzetli bir sonuç çıkmış. Mesela, Frodo, Witch King tarafından Fırtına Tepesi’nde yaralandıktan sonra Arwen tarafından Ayrıkvadi’ye kaçırılır ve gözünü açtığında Gandalf vardır… Sahne gözünüzün önüne geldi mi? Tam o noktada Gandalf “Elrond’un mucizevi iyileştirici yöntemleri seni kurtardı” gibi bir laf eder. Oyundaki bu sahnede Elrond elinde bir LEGO kullanım kılavuzu taşıyor. Özellikle filmlerin unutulmaz anlarında gelen bu yorumlar bizi ciddi anlamda güldürdü. Elbette çok ciddiye almaya gerek yok, nihayetinde bu bir parodi. Oyunun en önemli özelliği diğer (Batman hariç) LEGO oyunlarının aksine açık uçlu bir yapıda olması. Yani kelimenin tam anlamıyla Shire’dan başlayıp Mordor’a kadar yürüyebiliyorsunuz. Filmde gördüğünüz tüm mekanlar gidilebilecek alanlara dahil. Gittiğiniz, gezdiğiniz her yerde ilginizi çekebilecek şeyler bulabiliyorsunuz. Mesela, Bree’de silah yapabileceğiniz bir demir atölyesi bulabilirsiniz. Peki, kahramanlar siz dolaşırken ne yapıyor? Senaryo tamamen filmdeki gibi ilerliyor. Mesela Shire’dan ilk Sam ve Frodo ile birlikte çıkıyorsunuz. Hemen sonrasında aranıza Merry ve Pippin katılıyor. Sıçrayan Midilli’ye vardığınızda Aragorn ile tanışıyorsunuz ve Ayrıkvadi’den çıkarken tam kadro yola çıkıyorsunuz. Her karakterin kendine has özellikleri bulunuyor. Örneğin, Sam toprağı kazabiliyor, Pippin bir şeyleri isabetli bir şekilde uzağa atabiliyor, Gimli’yi ise bir yerlere fırlatabiliyorsunuz. Genelde kahramanların filmdeki karakteristik özelliklerine gönderme yapacak şekilde özellikler verilmiş ve tüm bu özellikleri oyunda kullanabiliyorsunuz. Hatta sadece bu özellikleri kullanarak geçebileceğiniz yerler bulunuyor.► GİRİŞ ► CENNETTE YALNIZ ► DETAYLAR ► PUANLAMA

HTC One ile gelen UltraPixel Sensor neden 13 megapiksel kameralardan 3 kat daha iyi?

htc-one4

HTC’nin çiçeği burnunda telefonu HTC One, dünya standartlarını değiştirecek yenilikler arasında UltraPixel Sensor destekli kamera ile geliyor.

HTC, bu teknolojinin tanıtımını yaparak neden en iyi 13 megapiksel kameradan bile daha iyi olduğunu açıkladı. Şaşırtıcı bir şekilde, aslında HTC One üzerindeki kamera yalnızca 4 megapiksel bir sensöre sahip. Ancak tabii ki megapiksel rakamları resim kalitesini belirlemiyor, önemli olan piksellerin kalitesi. Bu yüzden orta-alt sınıf bir cihazda (örn. Motorola Droid Bionic) bulunan 8MP kamera, iPhone’un 5MP kamerası ile mukayese edilemiyor.

HTC UltraPixel sensörünün kullandığı pikseller daha büyük. Böylece birçok 13 megapiksel kameradan 3 kat daha fazla ışık toplayabiliyor. HTC görüntü yongası ise sürekli otomatik odaklama, renk gölgelendirme, NR ve çok daha gerçekçi bir HDR sunuyor. Ayrıca bir akıllı telefon kamerasında kullanılan en yüksek apertür genişliğine (F2.0) sahip ve bu özelliği ile bir iPhone 5′ten %44 daha fazla ışık alıyor. Optik görüntü sabitleme sayesinde de hareketli ve hareketsiz görüntülerde sarsılmayı çok yüksek bir oranda bertaraf ediyor. Sonuç olarak 13MP kameraya sahip cihazlardan daha fazla ışık verisi alıyor ve daha sabit bir görüntü üzerinde işleyebiliyor.

Türkiye’de fiyatı 2000 lirayı bulacak olan cihazın diğer özellikleri de saymakla bitmiyor, fakat HTC’nin Türkiye pazarını umduğu noktaya getirebilmesi için satış sonrası hizmetlerini, özellikle teknik servisini iyileştirmesi gerekiyor.

ASUS GeForce GTX TITAN

ASUS_NVIDIA_GeForceGTX_Titan_02

Süper bilgisayarlarda yer alan grafik teknolojisi ASUS GeForce GTX TITAN ile artık evinize geliyor. Dünyanın tek grafik işlemcili en hızlı ekran kartı ASUS GeForce GTX TITAN huzurlarınızda.

ASUS, dünyanın tek grafik işlemcili en hızlı ekran kartı olan ASUS GeForce GTX TITAN’ı resmen duyurdu. Dünyanın en güçlü süper bilgisayarı olan TITAN’da yer alan NVIDIA grafik işlemci mimarisini masaüstü bilgisayarlara taşıyan ASUS GeForce GTX TITAN, kullanıcılara evinde oyunculara özel birer süper bilgisayar kurma imkanı sunuyor.

ASUS GeForce GTX TITAN bünyesinde dünyanın en güçlü masaüstü grafik işlemcisini barındırıyor. NVIDIA’nın Kepler adını verdiği mimari ile geliştirilen grafik işlemcide tam 2688 adet CUDA çekirdeği ve 7.1 milyar adet trasnsistör bulunuyor. ASUS GeForce GTX TITAN’daki grafik işlemci 4500 Gigaflops (single precision) seviyesinde bir performans gösterebiliyor. ASUS GeForce GTX TITAN’da yer alan grafik işlemci varsayılan değer olarak 837 MHz’de çalışıyor. Bu hız NVIDIA’nın GPU Boost 2.0 teknolojisi sayesinde 876 MHz’e çıkabiliyor.

Yüksek performans tutkunu oyuncular için tasarlanan ASUS GeForce GTX TITAN’da dünyanın en güçlü masaüstü grafik işlemcisinin yanı sıra 6GB GDDR5 (6.0 Gbps) bellek bulunuyor. Ekran kartında bulunan 6GB GDDR5 bellek 384-bit bellek arayüzü kullanıyor.

ASUS_NVIDIA_GeForceGTX_Titan_01

ASUS GeForce GTX TITAN’ın üzerinde 2 adet dual-link DVI ve birer adet HDMI ve DisplayPort 1.2 çıkışı yer alıyor. NVIDIA 3D Vision Surround desteğine sahip olan ASUS GTX TITAN, aynı anda üç adet monitörde 5760×1080 (Full HD) çözünürlükte 3D oyun keyfi yaşatıyor. Üç yönlü SLI desteği sunan ASUS GeForce GTX TITAN en yüksek oyun performansını hedefleyenlerin ilk tercihi olacak bir ekran kartı.

250Watt TDP’si olan kart ihtiyacı olan gücü bir adet 6-pin ve bir adet 8-pin güç bağlantısından alıyor.

Süper bilgisayar teknolojisi ile oyun performansında devrim

ASUS_NVIDIA_GeForce_GTX_Titan_TRASUS, GTX TITAN’ın performansını bir adım daha yükseltmek isteyen kullanıcılara GPU Tweak hız aşırtma aracını sunuyor. GPU Tweak ile ekran kartının çalışma frekansını ve benzer verileri gerçek zamanlı olarak görebilir ve ayar yapabilirsiniz. Güç sarfiyatını sınırlamak, voltaj değerlerini değiştirmek ve fan hızlarını ayarlamak da GPU Tweak’in kullanıcı dostu arayüzü sayesinde çok kolay. Ayrıca GPU Tweak sayesinde sürücüleri ve BIOS’u otomatik olarak güncelleme imkanınız da var. Özel tasarım GPU-Z yazılımı ile ekran kartının sahip olduğu özellikleri de görebilirsiniz.

ASUS GeForce GTX TITAN, DirectX 11.1 desteği sunarak en gelişmiş grafikleri yüksek performansla birlikte size sunuyor. Mevcut en son teknolojiyi kullanan ASUS GeForce GTX TITAN, yeni nesil PCI Express 3.0 arayüz uyumu sayesinde PCI Express 2.0’a göre iki kat daha fazla bant genişliğinden faydalanabiliyor.

NVIDIA’nın Adaptive Vsync teknolojisine de sahip olan ASUS GeForce GTX TITAN, en akıcı oyun deneyimi için Vsync değerini dinamik olarak değiştirebiliyor ve bu sayede FPS artışı sağlanıyor. Daha gerçekçi ve net oyun içi grafikler için ise ultra hızlı TXAA/FXAA desteği de sunuluyor. Böylece ASUS GeForce GTX TITAN’ın sunduğu tüm güç canlı ve akıcı bir oyun deneyimine dönüşüyor.

ASUS GeForce GTX TITAN, Microsoft’un en yeni işletim sistemi Windows 8 ile de uyumlu. Kullanıcılar hiçbir uyum sorunu yaşamadan Windows 8 için geliştirilmiş sürücülerle en yüksek oyun performansına kavuşabiliyorlar.

ASUS GeForce GTX TITAN’ın önümüzdeki aydan itibaren Türkiye’de raflarda olması bekleniyor. Ürünün tahmin edilen son kullanıcı fiyatı ise 1399$ + KDV seviyesinde.

Google Chrome 25, ses tanıma desteğine sahip.

google-webspeech-api

Google Chrome, sürüm 25′e yükseltildi. Eğer tarayıcınız güncel değilse “Google Chrome Hakkında” sayfasından güncelleyebilirsiniz.

Sürüm 25 ile birlikte, zaten akıllı telefon ve tabletlerde bulunan ses tanıma desteği de geldi. Google resmi blog sayfasında dün yaptığı duyuru ile yeni sürüme Web Speech API desteği verildiğini duyurdu. Böylece yazılım geliştiriciler tarayıcı üzerinden çalışan uygulamalara ses tanıma özelliği katabilecekler.

Google, Web Speech arayüzünü tanıtmak için bir de ufak demo hazırlamış. Tarayıcınızın güncel olduğunu kontrol edip bu demo üzerinden bilgisayarınıza e-posta dikte etmek için burayı tıklayabilirsiniz. Web Speech API Türkçe desteği de veriyor. Metin kutusunun altındaki dil seçeneklerinden Türkçe’yi seçerek deneyebilir, yazdırdığınız metni kopyalabilir, hatta e-posta olarak gönderebilirsiniz.

Klavyesiz, dokunmatiksiz havada yazma deneyimi: AirWriting

airwriting

Alman bilgisayar mühendisleri, telefon kullanıcılarının tuşlara ya da ekrana dokunmadan havada yazı yazmalarını sağlayacak bir eldiven geliştirdiler.

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT) tarafından geliştirilen eldiven, el hareketlerini kaydedip ilintili sinyalleri bilgisayar yardımı ile harflere ve kelimeler dönüştürüyor. Çalışma, Google’dan 81 bin dolar destek aldı.

Akıllı telefonların hala ufak ekranlarda sanal klavyelerle çalıştığını, fakat el hareketleri ile mobil cihazlarda yeni giriş sistemleri oluşturulabileceğini vurgulayan doktora öğrencisi Christoph Amma, Airwriting ile harfleri havaya yazarak daha kolay ve çabuk bir etkileşim yaratılabileceğini söyledi.

Sistem şöyle çalışıyor: İnce eldivenin üzerine yerleştirilmiş eğim ve hız sensörleri, el hareketinden yakaladıkları veriyi kablosuz olarak bilgisayara aktarıyor. Bilgisayar geri planda yerleşik program aracılığı ile öncelikle kullanıcının gerçekten bir yazı yazmakta olup olmadığını tespit ediyor. Araştırmalar, yazı yazma hareketlerinin diğerlerinden kolayca ayrılabildiğini belirtiyorlar. Bilgisyayar hareket verilerini kaydederek harfleri çözümlüyor. Alfabenin her harfi için bir statik sinyal modeli kaydediliyor ve sistem kullanıcının yazma alışkanlıklarını, el yazısını zamanla anlayarak hızlanıyor. Sistemin halihazırda 8000 kelimelik bir dağarcığı var ve hata payı yalnızca %11. Kullanıcıya adapte olduğunda bu oran %3 daha düşüyor.

Qualcomm Quick Charge 2.0 tanıtıldı

qualcomm

Qualcomm Snapdragon Ses Aktivasyonu, Qualcomm Quick Charge 2.0 ve yeni işlemcileri Snapdragon 400 ve 200’ü tanıttı. Şirketin bütünleşik ses çözümlerine yeni eklenen ve Android cihazlarda bir ilk niteliği taşıyan Snapdragon Ses Aktivasyonu diğer adıyla “Hey Snapdragon!” hem güvenlik hem de güç etkinliği arayan kullanıcılar için dünyanın ilk bütünleşik, her zaman açık ve düşük güç tüketimli dinleme özelliklerini sunuyor.

Tanıtılan yeniliklerden bir diğeri Qualcomm Quick Charge 2.0 ise Qualcomm Quick Charge 1.0’ın yeni nesil ve geliştirilmiş versiyonu ve akıllı cihazları ve tabletleri yüzde 40 oranında daha hızlı şarj etmeyi sağlayan bir cihaz-içi çözümü. Artırılmış hız ve daha fazla esneklik sunan bu versiyon Snapdragon 800 işlemcisini kullanan her akıllı telefon veya tabletin yanı sıra şarj aletlerinde de mevcut.

Digital Storm’dan GeForce GTX Titan’lı yeni sistemler

original

Bu hafta Nvidia‘nın ‘Dünya’nın en hızlı ekran kartı’ sloganıyla piyasaya sürdüğü GeForce GTX Titan ekran kartının satışa sunulmasıyla beraber toplama sistem oluşturan firmalar yüksek seviye sistemlerine grafik kartını dahil etmeye başladılar. Bunlardan bir tanesi de başarılı toplama sistemler ile adından söz ettiren Digital Storm firması oldu. Digital Storm’un GeForce GTX Titan’ı dahil ettiği ‘Bolt’ modelinde Intel Core i7 3.5 GHz quad-core işlemci, 16GB 1600MHz DDR3 bellek, 120 GB SSD ve 1 TB disk yer alıyor. Sistemin fiyatı ise $2,499 olarak belirlenmiş.

specs

Yeni Xbox Nisan ayında duyurulabilir.

xbox

Sektörden farklı kaynaklar ve hatta bazı Sony çalışanları, Microsoft’un yeni nesil Xbox konsolunu Nisan ayındaki bir etkinlikte duyuracağını söylüyorlar. Hatta üst düzey bir Sony yetkilisi, PS4′ün Microsoft’u savunmasız yakaladığını ve oldukça rahatsız ettiğini vurguluyor.

Yeni Xbox söylentilerini doğrulayabilecek bir gelişme de, Microsoft’un medya ortaklarından Ustechs firmasının, internet üzerinde XboxEvent.com adresini satın almış olması.

Microsoft söylentilere hala cevap vermiyor.

Nokia Lumia 720 ve 520 görselleri sızdırıldı.

NokiaLumia720_leak

Birkaç gün icinde Mobile World Congress etkinliği başlamadan önce alışık olduğumuz gibi bazı firmalar ürünlerinin görsellerini medyaya sızdırarak cihazlarına ilgiyi arttırmaya çalışıyorlar. Bunlardan biri de Nokia. Şirket Lumia 720 ve Lumia 520 modellerinin görsellerini ve bazı temel özelliklerini EvLeaks üzerinde medyaya sızdırdı. Sitede verilen bilgiler doğruysa orta sınıf Lumia 720 ve giriş seviyesi Lumia 520 canlı renkleri ve tipik görüntüleri ile Lumia serisinin çizgisini devam ettirecek.

Lumia 720 modeli, Nokia’nın parlama önleyici ClearBlack teknolojisine sahip 4.3″ kranla geliyor. Üzerinde 1GHz çift çekirdekli işlemci ve Windows Phone 8 işletim sistemi bulunuyor. Cihazda 6MP arka ve 2MP ön kamera olması bekleniyor. 512MB RAM belleği, 8GB dahili depolaması ve microSD kart yuvası var.

Giriş sınıfı Lumia 520 ise 4″ ekran ve yalnızca 5MP arka kameraya sahip. Diğer özellikleri Lumia 720 ile aynı.

NokiaLumia520_leak

Apple, en güvenilir akıllı telefon üreticisi oldu

Elektronik ürünlerdeki sorunlarla karşılaşan kullanıcılara bir araya getiren platform olan FixYa, akıllı telefonların güvenilirlikleri üzerine yaptığı araştırmasını yayınladı.FixYa'nın 30 milyonu aşkın kullanıcının yer aldığı veri tabanını temel alan araştırmaya göre en güvenilir diğer bir deyişle en sorunsuz akıllı telefonu Apple üretiyor.FixYa'nın veri tabanındaki 722,558 sorununu göz önüne alarak yaptığı ve yüksek puanın sağlamlılık açısından daha iyi olduğu sıralamaya göre Apple, 74,163 problem ile çalışmada 3,47 puan alırken; en yakın rakibi olan Samsung ise 187,520 problem ile ancak 1,21 alabildi. Bu ikiliyi Nokia 324,439 sorunla aldığı 0,68 puan ile takip ederken; Motorola ise 136,436 problem ile 0,13 puan alarak en son sırada yer aldı. Sorunlara üretici bazlı bakıldığında ise Apple iPhone kullanıcılarının %35'lik büyük çoğunluğunun pil performansından şikayetçi olduğu görülürken; Samsung kullanıcılarının ise %40'ı mikrofon ve %20'si ise hoparlör sorunlarından dert yanmaktalar. Finli telekomünikasyon devi Nokia kullanıcıları ise en çok geç tepki süresinde ve zayıf uygulama ekosisteminde şikayetçiler.Genel olarak sıralamadaki tüm üreticilerin için iyi ve kötü taraflar şöyle:

5. nesil iPad modeli için tasarlandığı belirten kılıf görseli internete sızdı


Apple'ın bu yıl iPad ve iPad mini modellerinin yeni nesillerini pazara sürmesi beklenirken, zaman konusunda farklı görüşler mevcut. Bazı kaynaklar gelecek ay 5. nesil iPad ve 2. nesil iPad mini modelinin tanıtılacağını belirtirken, bazı kaynaklar ise bu tarihi Eylül ayına götürüyor.
Bununla birlikte modeller ile ilgili yeni sızıntılar gelmeye devam ediyor. 2. nesil iPad mini ile ilgili kasa görselinden sonra bu kez 5. nesil iPad modeli ile ilgili bir kılıf görseli internete sızdı.
MiniSuit adlı aksesuar üreticisi tarafından üretilen kılıf, güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgiler ışığında geliştirilmiş. Ancak bu bilgiler 5. nesil iPad modelinin tasarımını ne kadar yansıtıyor bilemiyoruz.
Kılıfın 4. nesle göre daha dar bir yapıda olduğu görülüyor. Tahminler ekran kenarlarının biraz daha azaltıldığı yönünde. Böylece ekran boyutu aynı kalırken, kasa biraz daha daralmış oluyor. Daha önceki iddialarda 5. nesil iPad modelinin iPad mini ile tasarım anlamında benzerlik göstereceği dile getirilmişti. Bu kılıf da bir nevi bunu destekliyor.
Kılıfın orta üst kısmında görülen deliğin mikrofon için olduğu sanılırken, alt kısımda ise stereo hoparlör çıkışları dikkat çekiyor. Ayrıca modelin önceki nesle göre daha da ince olduğu ifade ediliyor.
Artık Apple'ın eskisi kadar sızıntıların önüne geçemediğini iPhone 5 öncesindeki iddialardan hatırladığımız için, bu iddiaların da gerçeğe yakın olabileceği ihtimali akla geliyor. Ancak 2011 yılında Hard Candy firmasının bir kaynaktan on binlerce dolar ödeyerek satın aldığı sözde yeni nesil iPad kasalarının gerçek çıkmaması nedeniyle uğradığı zarar da hala hafızalarda.

Dünyanın en küçük kameralarından bir tanesi,"LoFi-Fisheye"


Kickstarter benzeri yapısı ile bildiğimiz Indiegogo'da ortaya çıkan bir proje olan LoFi-Fisheye, dünyanın en küçük fotoğraf ve video çekebilen makineleri arasında yer alıyor. Indiegogo üzerinde Aberystwyth Üniversi öğrencisi Greg Dash tarafından başlatılmış bir proje olan LoFi-Fisheye, üzerinde 170° görüş açısında balık gözü cam lens barındıran ve kibrit kutusu büyüklüğünde bir kamera. MicroSD hafıza kartı yuvasına sahip olan ve kalite seçimine bağlı olarak 2 ile 12MP arasında fotoğraf çekebilen LoFi, dahili mikrofonu sayesinde HD videolar çekilmesine imkan tanıyor ve şarj edilebilir lityum batarya sayesinde çalışabiliyor. Üzerinde kullanımı kolay az sayıda tuş ve yardımcı LED ışıklar barındıran kamera, her saniye bir fotoğraf ya da her 7 günde 1 fotoğraf olmak üzere "Time Lapse" çekimleri de yapabiliyor. Ayrıca kameranın ayarları, MicroSD kart içinde yer alan ufak bir metin dosyası üzerinden isteğe bağlı olarak değiştirilebiliyor. Indiegogo üzerinde başlatılırken konan 50,000$'lık hedefin, bitimine 41 gün kala 79 bağış ile 6,700$'lık kısmını toplamış olan LoFi-Fisheye, site üzerinde yapılacak 100$'lık bağış ile haziran ayında elde edilebiliyor. Ayrıca ürün hakkında Greg Dash tarafından hazırlanmış tanıtımı videosunu aşağıda bulabilirsiniz. http://www.indiegogo.com/projects/world-s-first-digital-lofi-fisheye

Sony, resmi olarak Olympus firmasının en büyük hisse sahibi durumuna geldi

Fotoğraf dünyasının büyük isimlerinden Olmypus bugün yaptığı resmi açıklama ile Sony firmasının, kendi hisse payı içerisinde, en büyük hisseye sahip firma durumuna geldiğini açıkladı. Geçtiğimiz sene ilk haberleri çıkan Sony-Olympus anlaşması, bugün Olympus tarafından yapılan resmi açıklama ile kesinleşmiş oldu. Yapılan duyuru sonucunda Sony, Olympus'un en büyük hisse sahibi firma durumuna toplam 610 milyon dolar yatırım ile gelerek, firmanın 35 milyona yakın hissesine ve firma içi genel oy hakkının da %11.46'lık kısmına sahip oldu. Yapılan bu anlaşma sonucunda iki firma arasında özellikle tıbbi ve görüntüleme teknolojileri açısından işbirliği ve teknoloji paylaşımı açısından yenilikler olacağı belirtiliyor. http://www.amateurphotographer.co.uk/photo-news/539503/sony-becomes-main-olympus-shareholder

Google Glass, 2013 yılı sonuna kadar satışa sunulmuş olacak


İlk çalışmalarına üç yıl önce, gizli Google X laboratuvarlarında başlanan internet devinin Glass adını verdiğini yeni aygıtı, geçtiğimiz yıl I/O konferansında ilan edilen çıkış tarihinden daha erken bir zaman diliminde tüketicilerin beğenisine sunulacak. Farklı basın organları tarafından bildirilen bu gelişme, Google'ın New York'taki merkez binasında Glass projesinin ürün müdürü Steve Lee ve endüstriyel tasarımcısı Isabelle Olsson ile özel bir buluşmada bir araya gelen The Verge sitesinin yayınladığı röportajda bizzat yetkililer tarafından dile getiriliyor. İçerisinde bulunduğumuz 2013 yılı sonuna kadar satılmaya başlayacağı müjdelenen Google Glass'ın ayrıca, kısa süre önce paylaşılan yeni tanıtım videosuna konu olan işlevleri ve bilinmeyen bazı teknik özellikleri de gerçekleştirilen bu röportaj kapsamında detaylandırıldı. Google'ın kurucularından Sergey Brin öncülüğünde araştırma-geliştirme çalışmaları yürütülen Project Glass'ın ilk prototiplerinden birini ortaya çıkaran tasarımcı Isabelle Olsson, ilk duyurusundan bu yana yaklaşık bir yıl geçen artırılmış gerçeklik sunan gözlüğün fiziksel yapısıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Ünlü gözlük üreticileriyle işbirliğine gitmek için görüşmelere başladığı rapor edilen Google'ın sıradışı gözlüğü, ana cihaza tek bir vida ile sabitlenmiş olan çerçevesinden kolayca ayrılabildiği gibi, geliştiriciler için dağıtımına başlanacak özel sürüme de eşlik eden güneş gözlüğü aparatı, siyah, beyaz, turuncu, gri ve açık mavi renk seçenekleriyle özelleştirilebilecek. Google Glass ile ilk kez karşılaşan insanları bu tür bir cihaza sahip olmaya itebilecek nedenler üretmekle meşgul olan ve çeşitli fonksiyonlarının istikrarlı bir kullanım deneyimi sağlayabilmesi için geliştirme çalışmalarını sürdüren Mountain View merkezli firmanın Project Glass takımı, son olarak resmi Youtube kanalı aracılığıyla yayınladıkları yeni bir videoyla cihazın günlük hayatta karşılaşılabilecek ne tür durumlarda fayda sağlayabileceği ve paylaşımı nasıl bir boyuta ulaştıracağını gözler önüne sermişti. Geliştiricilere özel versiyonun 1,500$ düzeyindeki fiyat etiketinin aksine yıl sonunda satılmaya başlayacak Glass, daha düşük bir seviyeden fiyatlandırılacak. Üzerinde GPS ve Wi-Fi çipleri bulunduğu bilinen gözülül, maalesef herhangi bir mobil veri aktarım teknolojisine destek sunmuyor. Ancak Bluetooth yolu ile Android ve iOS işletim sistemli cihazların 3G ve 4G LTE bağlantısından faydalanabiliyor. Böylece görüş alanınıza yerleşen Google Glass'ı yol tarifi almak, Google'da arama yapmak, Google+ sosyal ağında paylaşım yapmak, görüntülü sohbet, sesli görüşme, fotoğraf ve video kaydı gibi işlemler için kullanabileceksiniz. Kullanıcısının adeta üçüncü gözü haline gelen gözlük formundaki akıllı aygıt, oldukça hafif olması, zarif tasarımı ve Google'ın gelişmiş ses algılama teknolojisi sayesinde ağzınızdan dökülecek birkaç kelimeyle yönetilebilen arayüzü ile yeni nesil teknolojileri insanların duyularıyla bütünleştirecek. Mobil cihazlar ile tam olarak nasıl bir etkileşim içerisinde olacağı bilinmeyen Glass'ın önümüzdeki aylarda Amerika'da faaliyet göstermeye başlayacağı tahmin edilen Google'ın resmi perakende mağazalarından tüketicilere ulaştırılabileceği konuşuluyor. Projede gelinen son noktayla ilgili Mayıs ayındaki I/O 2013 konferasında bir açıklama yapması beklenen teknoloji firmasından Steve Lee ve gözlüğün I/O 2012 tanıtımını gerçekleştirilen Isabelle Olsson'un röportajını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Samsung Galaxy Note 8.0 tanıtıldı: İşte iPad mini'nin en güçlü rakibi

Samsung bir süredir merakla beklenen yeni tablet bilgisayarı Galaxy Note 8.0'ı, Mobil Dünya Kongresi'nin hemen öncesinde yaptığı tanıtım ile tanıttı. Apple iPad Mini'nin rakibi olarak konumlandırılan yeni tablet sürpriz yaşatmadı ve daha önce sızdırılan görüntülerde olduğu gibi Samsung'un Galaxy S III ile başlayan yeni tasarım anlayışını devam ettirdi. Adından da anlaşılabileceği üzere 8.0-inç büyüklüğünde ve 1280 x 800 piksel zünürlüğünde ekrana sahip olan Galaxy Note 8.0, doğrudan rakibi olan iPad Mini'ye kıyasla 189ppi ile daha yüksek piksel yoğunluğu sunuyor. Aynı Galaxy Note II'de olduğu gibi 1.6GHz hızında çalışan dört çekirdekli Exynos 4 Quad işlemcisinden güç alan tablete 2GB bellek eşlik ediyor. Depolama seçeneği olarak 16GB ve 32GB'lık iki farklı kapasitenin eşlik ettiği cihaza, 5MP ön ve 1.3MP arka olmak üzere iki adet kameraya yer verildiğini görmekteyiz. İhtiyaç duyduğu gücü 4600mAh kapasiteli pilden alan tablet, yazılım tarafında Android 4.2.1 işletim sistemi ile geliyor. Samsung'a özel TouchWiz UX arayüzü ve çok sayıda özelleştirmeyi beraberinde getiren tablet, aynı zamanda S-Pen kalem teknolojisine de sahip. Üstelik bu teknoloji, Galaxy Note II ile kıyaslandığında çok daha gelişmiş olarak karşımıza çıkıyor. Samsung'un yaptığı güncellemeler kapsamında artık S-Pen ile home ve geri gibi fiziksel butonları da fiziksel olarak dokunmadan kontrol edebilmek mümkün. S-Pen kalem teknolojisi için S Note ve Air View gibi yazılımlarla donatılan Galaxy Note 8.0, Pop Up Play, Smart Stay ve Page Buddy gibi yazılım özelliklerine de sahip. Yerleşik olarak gelen e-reader özelliği ile LCD ekranın ayarlarını ideal koşullara getirerek kullanıcıların rahatça elektronik kitap okumanalarını sağlayan tablet aynı zamanda IR alıcısı ile Smart Remote uygulaması üzerinden televizyonlar için yayın rehberi görüntüleyip, uzaktan kumanda olarak kullanılabiliyor. Hem 3G hem de LTE uyumlu versiyonları hazırlanan Galaxy Note 8.0, yılın ikinci çeyreğinde Avrupa ve Asya pazarlarına giriş yapmış olacak. Kendi ekran boyutundaki en gelişmiş ve güçlü Android tablet olan Galaxy Note 8.0 aynı zamanda iPad Mini ile kıyaslandığında donanım ve özellik bazında kullanıcılarına daha fazlasını sunuyor. Ancak diğer taraftan Android ekosisteminde tabletlere yönelik yazılım havuzunun sınırlı olması, iPad'e karşı Android tabletlerin en büyük zayıflığı olarak devam ediyor. Türkiye pazarına da giriş yapması beklenen Galaxy Note 8.0, ülkemizde hangi fiyat seviyesinden çıkacağı ise henüz bilinmiyor.

MWC 2013 : Samsung 1TB kapasiteli medya merkezi cihazını tanıttı


Galaxy Note 8.0 cihazını henüz MWC 2013 etkinlikleri başlamadan tanıtmayı tercih eden Samsung, ardından da oturma odaları için geliştirdiği HomeSync adlı medya akış ve paylaşım cihazını tanıttı.
Orta üst seviye bir mobil cihazın sahip olduğu donanım özelliklerini barındıran ürün, Android Jelly Bean işletim sistemi üzerinde çalışıyor ve sekiz farklı hesabın şifresi ile kablosuz olarak bağlanarak medya içeriklerini kendi cihazlarına aktarmasına olanak tanıyor. Böylece tüm aile medya paylaşımına ortak olurken, istenirse aktarım şifreli olarak da sunulabiliyor. Ürün harici ekranlara HDMI 1.4 üzerinden bağlanırken, 1080p Full HD çözünürlüğe kadar pek çok video formatına da destek veriyor.
Ayrıca Android işletim sistemi sayesinde set üstü akıllı TV kutusu olarak da ürünü kullanabiliyorsunuz.
Ürünün özelliklerine kısaca bakacak olursak; 1.7GHz saat hızında çalışan çift çekirdekli işlemci, 1GB DDR3 RAM, 1TB HDD, 8GB eMMC depolama, Ethernet, dual bant WiFi, Bluetooth 4.0, USB 3.0 desteği, microUSB şeklinde sayılabilir.
Ürün Nisan ayında global piyasada olacak ve fiyat bilgisi önümüzdeki dönemde belirlenecek.

21 Şubat 2013 Perşembe

Sektörün gözdesi açık artırma ve pazaryerleri

Cenk AngınWebrazzi E-Ticaret’13‘ün son oturumunda GittiGidiyor Genel Müdürü Cenk Angın, Arda Kutsal ile birlikte sahnedeydi.

Son zamanlarda sektörün gözdesi olarak gösterilen açık artırma ve pazaryeri modellerinin akla gelen ilk ismi GittiGidiyor’un Genel Müdürü önemli bilgiler paylaştı.

Açık artırma formatını 17 ay boyunca kapalı tutan ve sonrasında tekrar açan GittiGidiyor’un açık artırma modelinin şu anda son kapattıkları dönemdeki gibi seyrettiğini ve kullanıcıların açık artırma formatının tekrardan açılması için talepte bulunduklarını dile getirdi.

GittiGidiyor’un geçen sene yüzde 46 oranında büyüdüğünü açıklayan Cenk Angın, 2013 yılının Ocak ve Şubat aylarında da bu büyümelerini sürdürdüklerini dile getirdi. Cenk Angın ile söyleşi gerçekleştiren Webrazzi CEO’su Arda Kutsal’ın satış sonrası “yüzde 46 büyümeyi gören” az sayıda firma olduğunu düşündüğünü söylemesi üzerine bu görüşe katılan Angın, bu başarılarında ekibin de katkısının büyük olduğunu dile getirdi. Bununla birlikte, Cenk Angın 2013 yılında daha da çok büyüyemeyi hedeflediklerini açıkladı.

Yüzde 93‘ü eBay ve yüzde 7 iLab Ventures’a ait olan GittiGidiyor aslında eBay Türkiye operasyonu ve pazaryeri modelinin yükselişi de global anlamda eBay’e çok olumlu bir etki bırakmış gibi gözüküyor. Geçtiğimiz yılda 33 dolar civarındaki hisse senedi fiyatları, 12 ay içerisinde yüzde 50 ile 60 civarında büyüyerek 50 dolar civarına geldi. Bu gelişmeler de pazaryeri modeline olan ilgiyi de kanıtlıyor. eBay’i diğerlerinen ayıran özelliğinin kullanıcıları birbirine bağlayabilmesi, insanları sevdikleri ve ihtiyaç duydukları şeye ulaştırmaları kabiliyeti.

GittiGidiyor’un mobil beklentisi

Bu yılın başında iOS ve Android uygulamlarını yenileyen GittiGidiyor’un uygulamaları günde 5000′den fazla defa indiriliyor. Cenk Angın, 2013 yılında toplam hacimlerinin yüzde 10‘dan fazlasının mobilden gelmesini beklediklerini iletti.

Google Glass: Okay Glass, seni biraz daha tanıyalım!

Google GlassGeçtiğimiz Ocak ayında Google Glass geliştiricileri çağırarak, Google Glass’ın yaklaştığını hissettirmişti.

Şimdi de Google, Glass’ın resmi web sitesi google.com/glass‘ı yayına aldı. Yeni web sitesi ile birlikte yeni bir video ve Glass ile ilgili bazı detaylar yayınlandı.

Google Glass’ın bir anahtar kelimesi var; “Okay Glass“. Yani bu kelime, Glass’ı kullanabilmenizi sağlıyor ve aktif hale getiriyor. Okay Glass dedikten sonra, Glass sesiniz üzerinden komut almaya başlıyor. Bu aşamada Glass’dan video ya da fotoğraf çekmesini, birilerine mesaj yazmayı ya da Hangouts yapmayı, yer ve yön tarifi almayı, sesli komutunuz sonrası size çeviri yapmasını talep edebiliyorsunuz.

Bu detayların yanı sıra, Google Glass’ın tamamen esnek, hafif ve materyal olarak güçlü bir yapıya sahip olduğu vurgulanmış. Yani Google Glass, bükülebilir bir yapıya sahip.

Google Glass’ın 5 farklı renk seçeneği olacak

Glass’ın beyni, akıllı gözlüğün sağ kısımda yer alan, kameranın ve ses algılayıcının da olduğu kısımda yer alacak. Bununla birlikte sağ tarafta gözlük camı dışında bir ekran daha var. Hemen aşağıdaki videoyu izlediğinizde dikkatinizi çekecek bu özellik aslında artırılmış gerçekliğin ta kendisi. 2011 yılında Webrazzi’de artırılmış gerçeklik yazısında da bahsettiğim, HUD (head-up display) teknolojisinin bir yansıması. Gözlükten bağımsız ve direkt olarak Google Glass’ın merkezine bağlı bu ekranda, Glass’ın size yansıttığı mesajları göreceksiniz.

Google Glass

Google Glass’ın ilk sahipleri de yaratıcılık açısından Google’ın seçtiği kişiler olacak. Google ilk etapta Glass’ı parlak fikri olan kullanıcıların keşfetmesini istiyorlar. Bu yüzden Google+ ve Twitter üzerinden bir #ifihadglass etiketi ile başvurabileceğiniz ve Glass’ınız olsaydı, onunla neler yapabileceğiniz ile ilgili fikirlerinizi paylaşabiliyorsunuz.

Başvuru ile ilgili detayları bu adresten edinebilirsiniz.

Başvurular için son tarih 27 Şubat ve bu tarihten sonra, seçilen kullanıcılar Glass’ın Explorer Edition’ına sahip olabilecek. Bu ilk versiyon aslında Glass’ın bir beta versiyonu. Vergiler hariç 1500 dolarlık rakamı gözden çıkaran kullanıcılar Glass’ın ilk versiyonuna sahip olacak ve dünya üzerinde Google Glass’ı deneyen ilk kişiler olacak. Ancak bu özel şansa sahip kullanıcıların New York, San Francisco veya Los Angeles şehirlerinde olmaları gerekiyor.

Tart Games’in ilk oyunu Kixel, kapalı beta olarak yayına başladı

kixel-logo-2Sizlere daha önce İstanbul merkezli bir yazılım evi olan Tart New Media‘dan bahsetmiştik. 2011 yazında Yaz Kampı düzenlemeye başlayan şirket, geçtiğimiz yıl içinde de bünyesinde bir kuluçka merkezi kurmuştu. Tart’ın Startup Kitchen adını verdiği oluşumun ilk ürünü olan İşte Oyun da yine geçtiğimiz yıl içinde 1 milyon euro’luk bir değerleme ile yatırım almıştı.

Bugün sizlere tanıtacağımız Kixel ise Startup Kitchen kuluçka merkezinin bünyesinden çıkan Tart Games’in ilk oyunu. Kixel için kısaca çoklu kullanıcılı bir futbol oyunu diyebiliriz. Kixel’de Fifa ve PES gibi modern futbol oyunlarının aksine, sade ve kolay bir şekilde futbol oynarken arkadaşlarınızla eğlenmeniz mümkün. Şu an için Kixel’i 1, 2 ya da 3′er kişilik 2 takım halinde oynayabiliyorsunuz.

Kixel’in teknolojik altyapısına değinmek gerekirse oyun motoru -game engine- olarak Unity kullanıldığını görüyoruz. Grafik arayüzü için NGUI isimli bir kütüphane kullanılırken bütün kodlar C# ile yazılmış. Animasyon ve oyun içindeki fizik için de yine Unity’ye yardımcı çözümler kullanılıyor. Unity tercihinin önemli sebeplerinden biri olarak ise Unity’nin sahip olduğu çoklu platform mobil uygulama desteğini gösterebiliriz. Bu bağlamda Kixel’in kısa süre sonra mobil platformlarda da temsil edileceğini eklemiş olalım.

İlerleyen dönemlerde Kixel’in oyun için satın alma yöntemi ile gelir modeli oluşturacağını; böylelikle kullanıcıların forma/saç/krampon gibi nesnelere ve maçtaki dengeleri değiştirmek adına hızlanma/daha güçlü şut çekebilme gibi özelliklere sahip olabileceğini de paylaşalım. Ayrıca sahaya koyun yağdırma ve şimşek çaktırma gibi eğlenceli özellikler de satın alınabilecekmiş. :)

Kixel-ekran-goruntusu

Tart Games’in yakın vadedeki planları arasında çevrimiçi mesajlaşma özelliği (bu özellikle an itibarıyla eklenmiş durumda) ve Facebook entegrasyonunda çeşitli yenilikler -Facebook arkadaşlarınız için daha hızlı maç daveti gibi- de bulunuyor. Halihazırda aynı anda en fazla 500 kullanıcı ile sınırlandırılmış bir beta aşamasında olan Kixel’i denemek için kixel.co‘yu ziyaret edebilirsiniz.