1 Mart 2013 Cuma

Ubuntu mobil işletim sistemi tablet ve telefonlar için hazır.

ubuntu-nexus-2

PC’ye Ubuntu işletim sistemi kuran grup Canonical, 2013 yılı başında akıllı telefonlara ve tabletlere de işletim sistemi amaçladıklarını duyurmuştu. Kısa süre içinde bu yolda Nexus cihazlar için birkaç özelleştirilmiş ROM ile karşılaştık.

Canonical, MWC’de Ubuntu işletim sisteminin kullanıcı dostu arayüzünü detayları ile görücüye çıkardı. Tam anlamıyla dokunmatik olan bu işletim sistemi Android için bile ciddi bir rakip olarak karşımıza çıkabilir.

Ubuntu’nun kullanımı Android’deki 3 fiziksel düğmeyi bile gereksiz kılıyor. Yani Ubuntu kullanan bir telefon veya tablette ses düğmeleri ve kilit-açma/kapatma düğmesi dışında hiçbir fiziksel düğmeye gerek yok. Bunun yerine ekranın 4 köşesi kullanılmış. Bu arayüz MWC’de LG Nexus 4 üzerinde Ubuntu tasarım ekibinin başı Ivo Weevers tarafından tanıtıldı.

Ekranın sol kenarından sağa doğru yapacağınız kaydırma hareketi, sık kullandığınız uygulamalar listesini gösteriyor. Ubuntu, akıllı cihazınızda yüzlerce uygulama yüklü olsa bile sık kullandıklarınızı bu listeye eklemek istemeyeceğinizi bildiği için yalnızca favori uygulamalarınızı burada tutabiliyorsunuz.

Bu listeye cihaz kapalıyken bile ulaşabiliyorsunuz. Listenin en altında tüm uygulamalarınızı görüntüleyen bir ikon bulunuyor. Cihazda yüklü tüm uygulamalara sol kenardan ekran boyunca yapacağınız bir kaydırma hareketi ile de ulaşabiliyorsunuz.

Yukarıdan aşağı kaydırma hareketi, ayarlar menüsünü açıyor, ayrıca yatay kaydırma ile WiFi, Bluetooth, ses, ekran gibi farklı ayarlara ulaşmak da mümkün.

Aşağıdan yukarı kaydırma hareketi ise uygulamaya ait seçenekleri gösteriyor. Son açılan uygulamalar arasında geçiş yapmak için ekranın sağ kenarını kullanıyorsunuz (Windows üzerinde Alt-Tab kombinasyonu veya bazı özel Android ROM’larda Home tuşuna basılı tutmak gibi).

Ubuntu’nun en büyük avantajı telefonunuzu çok daha akıcı ve hızlı çalıştırabilmesi. Bunun nedeni araya adam sokmak (Java motoru kullanmak) yerine cihazın sürücüleri ile doğrudan iletişime geçmesi. Aynı prensip tablet versiyonu için de geçerli fakat aradaki en büyük fark, tabletler ev içinde farklı kişiler tarafından da kullanılabildiği için çoklu kullanıcı desteği sunulması. Her kullanıcı kendi şifresi ile oturum açabiliyor ve tableti kendi istediği şekilde özelleştirebiliyor.

Aşağıda Ubuntu işletim sistemini tablet üzerinde çalışırken izleyebilirsiniz.

Canonical halihazırda Galaxy Nexus, Nexus 10 ve Nexus 4 için özelleştirilmiş ROM dosyaları sunuyor. Bu cihazlarda Ubuntu kurmak biraz meşakkatli, ama detaylı kurulum yönergeleri de var.

Tabii her mobil işletim sisteminde olduğu gibi Ubuntu için de önemli olan uygulama ekosistemi. Ubuntu bu noktada geleneksel programlama dillerine güveniyor zira birçok geliştirici bunları kullanmayı tercih ediyor. Ayrıca temeli Linux olduğu için halihazırda kullanılan birçok uygulama zaten (teoride) Ubuntu ile uyumlu ve çalışmaları için yalnızca bir arayüz değişikliği gerekiyor.

Ubuntu mobil işletim sistemi şimdilik alfa aşamasında. Canonical resmi sürümün bu yıl içinde hazır olacağını müjdeliyor ve beklemeye değeceğini de ekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder